Värien taustoja

Mukavaa huomata, että olet kiinnostunut väreistä! Nimittäin väri on tärkeä osa raitiovaunun muotoilua ja kulkuvälineestä syntyvää mielikuvaa sekä sen tarjoamaa matkustuskokemusta.

Punainen väri kunnioittaa kaupungin ainutkertaista teollista historiaa, tummansininen muistuttaa tamperelaisten kyvystä luoda uutta ja vaaleansininen henkii kaupungin leppoisaa tunnelmaa vesistöjen kupeessa. Tampereen Ratikasta tulee näkyvä osa kaupunkia, siksi raitiovaunun muotoilulle on annettu joitakin määreitä. Ratikan ulkomuodon pitää sopia kasvavaan ja kansainvälistyvään kaupunkiin ja sen maisemaan, Ratikan tulee erottua muusta kaupunkiliikenteestä, myös linja-autoista, ja raitiovaunun värin on oltava ajaton, jotta kulkuväline näyttää hyvältä vuosikymmenten ajan.

Tampereen Ratikan muotoilussa muutama väri on jouduttu jättämään sivuun. Tampereen Ratikasta halutaan selkeästi erilainen verrattuna Tampereen katukuvasta tuttuihin linja-autoihin, Helsingin vihreä-keltaiseen ratikkaan ja Turun keltaiseen joukkoliikenteeseen. Samoin Tampereen Ratikka ei ota kantaa tamperelaisten jääkiekkojoukkueiden kannatukseen. Tampereen Ratikka haluaa myös erottua itsenäisenä kulkuvälineenä raitiotiejärjestelmää suunnittelevasta ja rakentavasta Raitiotieallianssista, joka tunnetaan jo pinkistä väristään. Vastuu vaunun suunnittelusta ja Ratikan brändin kehittämisestä puolestaan kuuluu Tampereen Raitiotie Oy:lle.

Yhdessä hyvä tulee, ja niin se on myös Tampereen Ratikan suhteen. Tampereen asukkaiden ja muiden Tampereesta kiinnostuneiden lisäksi mukana on iso joukko eri toimijoita. Tampereen Ratikan brändin suunnitteluun on osallistunut paikallisia elinkeinoelämän, kulttuurin ja yhdistysten edustajia yhdessä Tampereen Raitiotie Oy:n, Tampereen raitiotien kehitysohjelman, Raitiotieallianssin ja Tampereen kaupungin kanssa. Brändin ja visuaalisen identiteetin on suunnitellut Villivisio Oy, ja Tampereen Ratikan raitiovaunujen muotoilijana toimii Idis Design Oy. Raitiovaunut valmistetaan Kajaanissa Transtech Oy:n tehtaalla.

Palaa takaisin