Vuohenojan maisemateoksen taidekilpailun voittajat

Tampereen Vuohenojalle saadaan ensi kesänä uusi maisemateos. Teoksen toteuttajaa haettiin Ratikan taide -hankkeen avoimella kansainvälisellä kilpailulla, johon saatiin 114 ehdotusta. Kilpailun voitti ehdotuksella Fågelsträck – Navigation Figures ruotsalainen työryhmä Brrum, jonka muodostavat Cecilia Lundbäck, Ulrika Karlsson ja Veronica Skeppe. Kilpailun toiselle sijalle nousi ehdotus Kestikievari työparilta arkkitehti Johanna Anttila ja kuvanveistäjä Pekka Jylhä. Kolmannelle sijalle tuli ehdotus I don´t wanna grow up, jonka olivat tehneet taiteilijapari Teija ja Pekka Isorättyä. Teosta rahoittaa A.R.Winterin Muistosäätiö yhdessä Tampereen kaupungin kanssa.

Finlaysonin aikamatka

200-vuotias Finlayson on merkittävä osa Tampereen historiaa – niin kuin tulee Ratikkakin olemaan ja jättämään jälkensä Tampereeseen myös taiteen muodossa. Ratikan taide haluaa juhlistaa Finlaysonin 200-vuotista historiaa esittelemällä 10.5.1820 perustetun Finlaysonin tekstiilejä. 20 erilaista taidonnäytettä kertoo puuvillatehtaan 1900-luvun tuotevalikoimista, aina jugend-päiväpeitteestä jacquard-kudottuihin froteepyyhkeisiin. Vanhan sanonnan mukaan Finlayson valmisti kaikki elämäntaipaleen varrella tarvittavat puuvillatekstiilit kapaloista käärinliinoihin.

Finlaysonin Tampereen kutomoissa valmistettiin mm. erilaiset ruutu- ja raitakankaat sekä froteet, Finlayson-Forssan tehtailla valmistettiin ateljeella suunnitellut painokankaat ja kernit. Ratikan taiteelle kootut tekstiilit esittelevät tuttuja ja ja ehkä tuntemattomampiakin malleja, toivomme niiden herättävän muistoja ja hyvää mieltä.

Yhteistyössä: Tampereen kaupunki / Raitiotien kehitysohjelma, Vapriikki, Finlayson 

Työryhmä:

  • Kirsi Hieta, kuraattori, Tampereen taidemuseo
  • Anne-Mari Lehto, tutkija, Vapriikki 
  • Mari Lind, tutkija, Vapriikki 
  • Laura Lehtinen, koordinaattori / graafikko, Frei Zimmer 
  • Saana Säilynoja, valokuvaaja, Vapriikki   
  • Jari Kuusenaho, valokuvaaja, Tampereen taidemuseo

Tampere Dok -ryhmä: Pyynikintorin vaiheet

Pyynikintori on toiminut kautta aikojen liikkumisen, kaupanteon sekä eri kulttuuri­muotojen solmukohtana — ihmisten keskeisenä kohtaamispaikkana. Tampere Dok läpileikkaa ja yhdistää kuvasarjassaan alueen vilkasta menneisyyttä, mullistuksessa olevaa nykyisyyttä sekä odottavaista tulevaisuutta.

Entiset reitit ja käytännöt muuttuvat, mutta myös uusia mahdollisuuksia yhteyksi­neen avautuu. Tampere Dok -ryhmä dokumentoi kaupungin murrosaikaa. Ryhmän jäsenet ovat tamperelaisia ja Tampereelta kotoisin olevia valokuvataiteilijoita: Aimo HyvärinenEijaa HeikkinenHarri LundelinMarja-Liisa TorniainenHannu VanhanenHans Viebrock ja Susanna Myllylä.

Ryhmän näyttelyitä on ollut 2019 Saksan Chemnitzissä sekä Valokuvakeskus Nykyajassa Tampereella.

Museokuvien kuvaajat: Veikko KanninenE.M. StafW.Gestrin ja Jukka Raunio

Kuvasarja on osa Ratikan väliaikaisen taiteen ideahaun kautta tullutta kokonaisuutta.