Tervetuloa Ratikan kyytiin!

Tampereen raitiotie rakennetaan kahdessa vaiheessa. Osa 1  toteutettiin vuosina 2017–2021. Ensimmäisessä osassa Tampere on saanut raitiotien radat ja pysäkit Pyynikintorilta Hervantajärvelle ja yliopistolliselta keskussairaalalta Sorin aukiolle. Lisäksi Hervantaan on rakennettu raitiovaunuvarikko. Liikennöinti alkoi ensimmäisellä osalla 9.8.2021.

Tampereen Ratikan vaunut kulkevat päiväsaikaan 7,5 minuutin vuorovälein. Keskustassa vuoroväli on 3–4 minuuttia. Vaihtopysäkeillä voit siirtyä bussista raitiovaunuun katetun laiturin yli ilman kynnyksiä ja kadun ylittämisen tarvetta.

Linja 1 Sorin aukiolta Kaupin kampukselle sisältää 9 pysäkkiä:

Sorin aukio, Koskipuisto, Rautatieasema, Tulli, Sammonaukio, Kalevan kirkko, Hippos, Tays ja Kaupin kampus.

Linja 3 Pyynikintorilta Hervantajärvelle sisältää 19 pysäkkiä:

Pyynikintori, Tuulensuu, Keskustori, Koskipuisto, Rautatieasema, Tulli, Sammonaukio, Kaleva, Uintikeskus, Kalevanrinne, Hakametsä, Turtola, Hallila, Pohjois-Hervanta, Opiskelija, Hervantakeskus, Hervannan kampus, Etelä-Hervanta ja Hervantajärvi.

Ratikan reitti osalla 1

Toinen vaihe suuntaa Santalahteen ja Lentävänniemeen

Tampereen raitiotien osa 2 sisältää osuuden Pyynikintorilta Lentävänniemeen Santalahden, Hiedanrannan ja Niemenrannan alueiden kautta. Osan 2 toteuttamisesta päätettiin Tampereen kaupunginvaltuustossa 19.10.2020.

Osan 2 rakentaminen on käynnissä ja se otetaan käyttöön vaiheittain. Liikennöinti Pyynikintorilta Santalahteen aloitetaan 7.8.2023.

Ratikkaliikenne Santalahdesta Lentävänniemeen on tavoitteena aloittaa vuoden 2025 tammikuussa. Ratikkaliikenteen käynnistyessä Lentävänniemeen otetaan käyttöön Nyssen läntinen linjastosuunnitelma. Sen yhteydessä Ratikkalinja 1 alkaa liikennöidä Kaupin kampukselta (Tays) Lentävänniemeen ja linja 3 Hervannasta Sorin aukiolle.

Osien 1 ja 2 raitiolinjaston pituus on yhteensä 23 km.

Tampereen Ratikan pysäkkikartta 7.8.2023 alkaen

Tampereen Ratikan pysäkkikartta 8/2023 alkaen

Tampereen Ratikan pysäkkikartta 1/2025 alkaen

Tampereen Ratikan pysäkkikaavio - Osat 1 ja 2 - vaaka
HUOM. Läntisen raitiotieosuuden (Pyynikintori-Pyhällönpuisto) matka-ajat ovat vielä arvioita ja saattavat muuttua.
Tampereen Ratikan reitti osilla 1 ja 2

Rakentamisen eteneminen

Tampereen raitiotien rakentaminen alkoi keväällä 2017. Rakentamisesta ja rakentamisen viestinnästä vastaa Raitiotieallianssi.

Raitiotie Ylöjärven Leijapuistossa, Kuruntie etelään, suuniiteluvaiheen havainnekuva

Seudullinen yleissuunnitelma

Tampereen raitiotiejärjestelmää suunnitellaan laajennettavaksi vaiheittain seudulliseksi aina 2040-luvulle asti.

Tutustu seudullisen raitiotien yleissuunnitelmaan