Vinkit matkustamiseen

Tampereen Ratikka on luotettava, mukava ja helppo käyttää. Ratikka on laadukas osa Nyssen joukkoliikennekokonaisuutta. Saat tältä sivulta tarvittavat vinkit matkustamiseen. Katso myös havainnollistavat animaatiomme Ratikalla matkustamisesta.

Tampereen Ratikka – muutakin kuin matka

Tutustu Ratikan reittiin

Tampereen Ratikan vaunut kulkevat päiväsaikaan 7,5 minuutin vuorovälein. Keskustassa vuoroväli on 3–4 minuuttia. Vaihtopysäkeillä voit siirtyä bussista raitiovaunuun katetun laiturin yli ilman kynnyksiä ja kadun ylittämisen tarvetta.

Ratikan linja 1 kulkee välillä Kaupin kampukselta (Tays) Santalahteen ja linja 3 välillä Hervantajärveltä Sorin aukiolle.

Ratikan linjat 3.6.2024 alkaen
Ratikan linjat 3.6.2024 alkaen

Reittiopas avustaa matkan suunnittelussa

Pienellä suunnittelulla voit tehdä ensimmäisestä matkastasi niin mukavan, että seuraavat sujuvat jo rutiinilla. Nyssen reittiopas avustaa matkan suunnittelussa kotiovelta päämäärääsi asti ja sieltä voit tarkistaa, miten Ratikat ja bussit pelaavat yhteen.

Ratikassa ja bussissa on yhteiset matkustussäännöt

Ratikassa kuljetamme maksutta pyörätuolia ja rollaattoria käyttävät matkustajat, lastenvaunujen ja -rattaiden kanssa matkustavat, 0–6-vuotiaat lapset ja heidän pienet kulkuvälineensä sekä lemmikit. Suurille kulkuvälineille, kuten polkupyörille ja sähköpotkulaudoille on ostettava oma kertalippu.

Osta lippusi etukäteen tai maksa lähimaksulla

Ratikassa kuljettaja keskittyy vain kuljettamiseen. Käytä tuttua Nysse-matkakorttiasi tai osta lippusi Nysse Mobiili -älypuhelinsovelluksen kautta. Ratikassa on käytössä myös lähimaksulla maksaminen. Lähimaksulla voit maksaa oman matkasi. Laite veloittaa sinulta yhden hinnan 90 minuutin aikana tekemistäsi matkoista tai 24 tunnin hintakaton mukaisesti. Lisäksi voit ostaa ennakkokertalipun Nyssen asiakaspalvelusta sekä useimmista Nyssen myyntipisteistä. Ratikka liikkuu vyöhykkeillä A ja B, eli matkaan tarvitaan kahden vyöhykkeen lippu.

Ohjeita Ratikalla matkustamiseen

Ei tarvitse heiluttaa kättä

Vaunu pysähtyy joka pysäkillä. Kuljettajalle ja matkustajille saa toki morjestella muuten vaan.


Siirry keskiovista sisään

Muista antaa ensin tilaa poistuville matkustajille. Näin sujuvoitat liikkumista vaunuun.

Kynnykseen tai portaaseen ei kompastu. Rakoa laiturin ja vaunun välissä ei tarvitse varoa, se on minimaalisen pieni.


Leimaa lippusi jokaisella matkallasi

Vahvista aina matkaoikeutesi kortinlukijassa matkasi alkaessa. Näytä Nysse-korttiasi kortinlukijalle. Nysse Mobiililla ostamasi lipun ja ennakkokertalipun leimaat kortinlukijan alaosassa kohdistamalla QR-koodin vihreään valoon. Lähimaksupääte on kortinlukijan vasemmalla puolella. Bussimatkalta voimassa olevaa paperista lippua ei tarvitse leimata, mutta se tulee säilyttää matkan ajan.

Ratikan jokaisessa moduulissa on kaksi lippulaitetta. Erityisesti ruuhkatilanteissa ensimmäisten vaunuun tulevien kannattaa siirtyä ovelta peremmälle vaunuun vahvistamaan matkaoikeutensa, jotta kaikki pääsevät sujuvasti sisälle vaunuun.


Turvallisesti Ratikassa

Ratikan kyyti on tasaista, mutta varaudu heilahduksiin ja äkkijarrutuksiin. Pidä kiinni tangosta tai lenkistä, jos matkustat Ratikassa seisten. Ota tukea myös maksaessasi tai liikkuessasi Ratikassa.


Pyörän tai lastenvaunut voi ottaa kyytiin

Tilaa on myös pyörätuoleille ja rollaattoreille. Pahimpina ruuhka-aikoina emme voi taata pyörä- tai lastenvaunupaikkaa.

Myös lemmikit saavat matkustaa Tampereen Ratikassa. Vaunussa on merkattuja koirapaikkoja, joskin ne on suunniteltu ennen kaikkea opaskoiran kanssa matkustaville. Koiran kanssa matkustavat voivat istua esimerkiksi vaunun monitoimialueella. Lemmikeistä ei peritä erillistä maksua.


Huomioi käytökselläsi kanssamatkustajat

Anna tilaa ja syö eväät vasta matkan jälkeen. Nauti tasaisesta kyydistä ja maisemista. Lataa vaikka kännykkä samalla USB-pistokkeesta!


Älä suotta etsi pysähdysnappia

Ratikka pysähtyy automaattisesti joka pysäkillä ja pääsääntöisesti kuljettaja avaa pysäkeillä ovet. Hiljaiseen aikaan tai keliolosuhteiden niin vaatiessa kuljettaja ei avaa automaattisesti ovia vaan matkustaja voi itse avata sen Nysse-nappia painamalla. Ratikasta poistuessa siirry laiturille keskiovista tai reunaovista. 

Tervetuloa kyytiin uudestaan!


nysse logo

Eikö kyyti kuulu? – Häiriöt ja poikkeukset

Tampereen Ratikka on osa Nyssen tuoteperhettä. Nysse tiedottaa myös Ratikan häiriötilanteista

Tampereen Ratikka

Ratikan kyydissä

Tampereen Ratikka on esteetön, tilava, ilmastoitu ja suunniteltu Tampereelle, tamperelaisten kanssa.

Tällaista on Ratikan kyydissä