Punaista ja mustaa: Tampereen Ratikan työvaatteet hehkuvat Ratikan väreissä

Punaista ja mustaa: Tampereen Ratikan työvaatteet hehkuvat Ratikan väreissä

Tampereen Ratikan upouusia työvaatteita voi pian bongata kaupungilla, kun koeajojen puikoissa on VR:n henkilöstöä. Liikenteenohjaajien ja kuljettajien käyttöön tuleva työvaatemallisto sisältää sekä ulko- että sisävaatteet ja juhla-asun erityisiä tilaisuuksia varten. Värimaailma mukailee Ratikkaa: punainen ja musta ovat pääosissa, valkoisella tehostevärillä. Mallisto pohjautuu VR:n työvaatteisiin ja on toteutettu yhteistyössä tamperelaisen vaatevalmistaja Image Wear Oy:n kanssa.

Tampereen Ratikan työvaatteiden malleina toimivat lajinsa ensimmäiset VR:n ratikkalaiset, eli liikenteenohjaajat. Kuvat: VR/ Iiro Rautiainen

Ratikan uunituoreissa työvaatteissa korostuvat mukavuus, istuvuus, käytännöllisyys ja kestävyys. Ilmeeltään mallisto on moderni ja rento. Työvaatemallisto pohjautuu VR:n junahenkilökunnan mallistoon, joka uudistettiin pari vuotta sitten. Uudistuksessa osallistettiin suunnitteluvaiheessa paljon henkilökuntaa muun muassa kyselyin, kartoituksin ja koekäytöin. Lisäksi mallistosta kerättiin myöhemmin käyttäjiltä palautetta, jonka pohjalta malliston yksityiskohtia muokattiin toimivammaksi. Käyttäjäkyselyn palautteet ja parannusehdotukset onkin huomioitu suoraan ratikan työvaatemallistossa.

– Meillä oli tuore kokemus työvaatteiden uudistamisesta, joten hyödynsimme sen opit suoraan Ratikassa – tämä säästi myös aikaa. Ratikkatyössä on paljon yhtymäkohtia junassa työskentelyyn ja työympäristöt ovat samanlaisia, joten meillä oli jo pohjalla ymmärrystä muun muassa vaatteiden ominaisuuksiin ja toimivuuteen liittyen. Osa vaatekappaleista on täysin samoja kuin junissa, esimerkiksi mustat housut. Ja tietenkin Tampereen Ratikan työvaatteissa pääosassa ovat Ratikan värit: punainen ja musta, kertoo VR:llä Ratikasta vastaava projektipäällikkö Vesa Rauhala.

Mallisto on suunniteltu ja toteutettu yhdessä tamperelaisen työvaatetoimittaja Image Wear Oy:n kanssa.

Arkeen ja juhlaan

Ratikan perustyöasuun kuuluu mustat reisitaskuhousut, pitkä- tai lyhythihainen, väritykseltään puna-musta pikeepaita, vyö, turvakengät sekä vetoketjullinen musta sisäpusakka, jossa on heijasteraidat ja logo. Kun liikutaan työtehtävissä ulkona, kuuluu asuun myös keltainen, turvallisuus- ja huomiovärimääräykset täyttävä heijastetakki.  Ratikkaan kuuluu myös juhla-asu, jolloin yläosaksi vaihdetaan valkoinen kauluspaita ja punainen neule.

Ratikan juhla-asuun kuuluu valkoinen kauluspaita ja punainen neule. Solmiossa nähdään Ratikan kuosi. Kuva: VR/ Iiro Rautiainen

Mallistoon kuuluu myös erilaisia asusteita: vyö, lippahattu, pipo, hanskat ja huivi. Lisäksi miehillä asuun kuuluu kravatti, jonka kuosin voi löytää myös ratikasta. Kuosi on nimittäin sama kuin raitiovaunun penkeissä ja sen on suunnitellut Tampereen Ratikan kuosisuunnittelija Laura Gröndahl.

Uudet työvaatteet saavat päällensä myös Ratikan tulevat kuljettajat. Noin 65 raitiovaununkuljettajan valinnat ovat loppusuoralla ja ensimmäinen koulutuskurssi alkaa tammikuussa.

Kun liikutaan työtehtävissä ulkona, työasuun kuuluu keltainen, turvallisuus- ja huomiovärimääräykset täyttävä heijastetakki. Kuva: VR/ Iiro Rautiainen
Kuva: VR/ Iiro Rautiainen
Puna-musta pikeepaita kuuluu perustyöasuun. Kuva: VR/ Iiro Rautiainen

 

TAMPEREEN RATIKAN LIIKENNÖINTIALLIANSSI vastaa Tampereen Ratikan liikennöinnistä kokonaisuutena. Liikennöintiallianssin muodostavat Nysse – Tampereen seudun joukkoliikenne, Tampereen Raitiotie Oy ja VR.

Nysse vastaa Tampereen seudun joukkoliikennepalvelun järjestämisestä. Ratikka tulee osaksi Nyssen joukkoliikenneperhettä, ja käyttöön tulevat Nyssen lipputuotteet ja hinnat. Ratikkaliikenteen alkaessa reitit ja aikataulut löytyvät osoitteesta nysse.fi.

Tampereen Raitiotie Oy toimii Tampereen Ratikan liikennöintiallianssissa palveluintegraattorina yhdistäen joukkoliikennepalvelut, liikennöitsijän ja asiakkaat. Yhtiö vastaa tilaajana Tampereen raitiotieinfrastruktuurin rakentamisesta, kalustohankinnasta, rahoituksen järjestämisestä, Ratikan brändistä sekä raitiotiejärjestelmän toimivuudesta, kun liikennöinti vuonna 2021.

VR vastaa Tampereen raitiotien sujuvasta operoinnista, sisältäen sekä ratikan liikennöinnin että liikenteenohjauksen. Liikenteenohjaajat ja raitiovaununkuljettajat ovat VR:llä töissä ja VR vastaa heidän rekrytoinnistaan sekä koulutuksesta, joka toteutetaan yhteistyössä Tampereen Seudun ammattiopisto Tredun kanssa.

Lue myös:

Tampereen Ratikan koeajoissa alkaa uusi aikakausi – Testimatkustajien rekrytointi aloitetaan ja VR astuu Ratikan puikkoihin

Joukkoliikenteen uuden aikakauden alku sinetöitiin Tampereella – Tampereen Ratikan liikennöintisopimus allekirjoitettiin