Ratikan taidetta haetaan pysäkkikatosten laseihin, Pyynikintorin pysäkille, Sepänkadun ylikulkusillalle ja Kekkosentien tukimuuriin

Ratikan taidetta haetaan pysäkkikatosten laseihin, Pyynikintorin pysäkille, Sepänkadun ylikulkusillalle ja Paasikiventien tukimuuriin

Osana Tampereen Ratikan ensimmäistä vaihetta avoimella portfoliohaulla etsitään lisää taidetta pysäkkikatosten laseihin, Pyynikintorin pysäkille, Sepänkadun ylikulkusillalle ja Paasikiventien tukimuuriin. Ratikan taiteen päämääränä on luoda laadukas ja ympäristön viihtyisyyttä parantava kokonaisuus sekä raitiotien rakentamisen että Ratikan toiminnan aikana. Taidekokonaisuuksien juuri alkanut haku päättyy 27.11.2019.

Ratikan taide etsii taiteilijaa suunnittelemaan pysäkkikatosten laseihin painatettavaa kuvamateriaalia. Taiteilijan suunnitelman mukaan kuvioidut lasit sijoittuvat pysäkkikatosten takaseiniin ja kattoon. Kuvioinnin tarkoituksena on estää ihmisten ja eläinten törmääminen lasiin sekä peittää lasiin väkisin kertyvää likaa. Ratikan ensimmäisessä osassa pysäkkejä valmistuu yhteensä 23 kappaletta ja sama kuviointi toistuu kaikissa, joten aiheen tulee olla kaikkiin yhtäläisesti sopiva.

Tamperelainen Majaoja-säätiö on muistanut Tampereen kaupunkia sen 240-vuotissyntymäpäivän kunniaksi rahalahjoituksella, joka käytetään Pyynikintorin taidepysäkin taiteeseen. Portfoliohaun avulla etsitään taiteilijaa toteuttamaan pysäkin taidetta.

Taide voi joko olla osana pysäkkikatosta tai sijaita yleisesti pysäkin alueella. Pyynikintorin pysäkin taiteen toivotaan olevan osa Pyynikintorin historiallista torimiljöötä, liittyvän luontevasti Tampereen uuteen taidemuseoon sekä olevan luonteeltaan mieleenpainuvaa ja iloista.

Taidesuunnitelmia kakkosvaiheelle

Myös Ratikan kakkosvaiheelle Pyynikintorilta Lentävänniemeen suunnitellaan taidetta lisäämään ympäristön viihtyisyyttä sekä rakentamaan raitiotien ja kaupungin imagoa.

Rautatien ylittävän, uusittavan Sepänkadun sillan suojakaiteeseen toteutettavalle taiteelle haetaan myös tekijää. Sillan lähelle tulee sijoittumaan pysäkki, jota tulevaisuudessa käyttävät alueen asukkaiden lisäksi mm. Särkänniemen huvipuiston asiakkaat.

Kaiteeseen toteutettu taide tulee näkymään kaikille Sepänkadulla kulkeville, raitiovaunulla matkustaville, läheisten asuintalojen asukkaille sekä Paasikivenkadulle. Noin 20 metrin mittaiselle suojakaiteelle on mahdollista toteuttaa taidetta eri tekniikoin riippuen suojakaiteessa käytettävästä materiaalista.

Santalahden itäisen pysäkin tukimuuri tulee jatkamaan maisemallisesti Rantatunnelin Melutaidegalleriaa ja liittää rakennettavan infran osaksi olemassa olevaa kokonaisuutta. Valittavilta taiteilijoilta tilataan suunnitelmat, jotka sovitetaan yhteen vuorottelevaksi kokonaisuudeksi ja toteutetaan osana muuta urakointia.

Tampereen Ratikka valjastaa taiteen osaksi matkustuskokemusta. Kakkosvaiheen teosten toteutus ajoittuu arviolta vuosille 2022 ja 2023. Toisen vaiheen suunnittelu on meneillään, ja sen rakentamisesta odotetaan päätöksiä ensi vuoden lopulla.

Tampereen kaupunki, Raitiotien kehitysohjelma
Projektipäällikkö
Antti Haukka
puhelin 040 180 7096

sähköposti Antti.Haukka@tampere.fi

 

Frei Zimmer Oy
Taidekoordinaattori
Laura Lehtinen
puhelin 050 379 3555
sähköposti Laura.Lehtinen@freizimmer.fi