Näyttävä luontoaiheinen muraali piristää raitiotien ympäristöä – alikulkuun toteutettu teos on uusin lisäys Tampereen Ratikan taideohjelman teoskokoelmaan

Näyttävä luontoaiheinen muraali piristää raitiotien ympäristöä – alikulkuun toteutettu teos on uusin lisäys Tampereen Ratikan taideohjelman teoskokoelmaan

Lammenkallion alikulkutunneliin Tampereen Hallilassa on valmistunut helsinkiläisen kuvataiteilijan Tamara Piilolan suunnittelema ja toteuttama muraali. Näyttävä seinämaalaus ilahduttaa raitiotien alittavien kävelijöiden ja pyöräilijöiden elämää Hallilan raitiopysäkin pohjoispuolella. 

Kuvataiteilija Tamara Piilolan muraali Hallilassa
Kuvataiteilija Tamara Piilolan muraali Hallilassa.

Hallilassa sijaitsevan alikulkutunnelin taideteoksen toteutukseen pääsivät vaikuttamaan alueen asukkaat, jotka toivoivat pysäkin lähistölle metsäistä ja luonnonmukaista toteutusta. Taideteoksen toteutustavaksi valittiin muraali, ja pääteemaksi luonto. Kuvataiteilija Tamara Piilola valikoitui kohteeseen taitelijaksi töissään toistuvan rehevän luontoteeman vuoksi. Teos on toteutettu Lammenkallion jalankulun ja pyöräilyn alikulkuun.

– Alikulkutunnelin teoksen toteutusta määritti paljon materiaali, jolle maalaus tehdään. Lautabetoniseinä ja vaakaviiva saivat vastinparikseen orgaanisen muodon, joka soveltuu kivasti tunnelin teolliseen tilaan, Piilola kertoo.

Kuvataiteilija Tamara Piilolan muraali Hallilassa
Teoksen nimi ”Taivaan portti” viittaa alikulun muotoon ja lintujen lentoon.

Muraali on Piilolan ensimmäinen, sillä hän yleensä maalaa runsaita ja rönsyäviä luonnonmaisemia öljyväreillä. Teoksen nimi Taivaan portti viittaa alikulun muotoon ja lintujen lentoon, monille ihmisille tärkeään luontosuhteeseen sekä animistiseen maailmankäsitykseen.

Teos on vauhdikas. Pitkän katselumatkan päästä tunnelista näkyy ensimmäisenä siivekkeet. Kuvamaailmassa linnut lentävät ikään kuin tunneliin sisään. Tunnelin sisällä linnut lentävät eteenpäin ja toisessa päässä ulos tunnelista, Piilola kuvailee.

Taiteilijan mukaan ihmisen katsomistapa, hahmottaminen ja oivaltaminen ovat isossa osassa työssä:

Teoksen kaikki yksityiskohdat eivät välttämättä aukea heti. Kun teosta tutkii tarkemmin, saattaa ensin nähdä yhden pensselinvedon ja havahtua seuraavaksi siihen, että taustalla onkin valkoinen kasvi, lumipallo tai lentävä lintuparvi.

Lisätiedot:

Koordinaattori Laura Lehtinen
Frei Zimmer Oy
puh. 050 379 3555
laura.lehtinen@freizimmer.fi

Projektipäällikkö Antti Haukka
Tampereen kaupunki, Raitiotien kehitysohjelma
puh. 040 180 7096
antti.haukka@tampere.fi

Ratikan taide lyhyesti

Tampereen Ratikka tuo taiteen osaksi matkustuskokemusta. Ratikan taideohjelman päämääränä on luoda laadukas ja ympäristön viihtyisyyttä parantava kokonaisuus sekä raitiotien rakentamisen että Ratikan toiminnan aikana. Tällä hetkellä 76 taiteilijaa on osallistunut 21 taideprojektiin. Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelma. Toteutusta koordinoi Frei Zimmer Oy. Lisätietoja: www.tampereenratikka.fi/ratikantaide/

Lue myös:

Tampereen Ratikan taidepysäkit valmistuvat – Sorin aukion pysäkillä Silja Merikallion puhuttelevaa betonitaidetta

Pekka Kauhasen Odottajan puku tekee paluun – uusi teoskokonaisuus Tampereen rautatieaseman ratikkapysäkin läheisyyteen