Ollinojan sillalle uusi Ratikan taiteen teos

Sellupuistossa sijaitsevaan Ollinojansiltaan on asennettu uusi taideteos. Teos on osa Tampereen raitiotien osan 2 rakentamista ja Ratikan taiteen ohjelmaa. Osaksi sillankaidetta tuotu teos kannustaa tekemään taiteellisia havaintoja arkisessa elämässä. Sen on toteuttanut taiteilija Nestori Syrjälä.

Ollinojansilta
Ollinojansilta Sellupuistossa. Kuva: Laura Lehtinen/Frei Zimmer Oy

lementin verran. Muilta osin siltaan tulee alkuperäiset kaide-elementit. Teos on valmistettu ja pintakäsitelty kuten muutkin sillankaide-elementit, joten se sulautuu saumattomasti osaksi siltaa.

– Sillan ympäristö on vehreä ja siellä sijaitsee muun muassa frisbeegolfrata. Uskomme, että Syrjälän taideteos tuo rakennettuun ympäristöön kiehtovan poikkeaman, joka tukee kehittyvän uuden asuinalueen identiteettiä, Ratikan taide -ohjelman koordinaattori Laura Lehtinen Frei Zimmer Oy:stä kertoo.

Teoksen luonut Nestori Syrjälä (s. 1983) on erittäin monipuolinen taiteilija. Hän työskentelee niin veistotaiteen, installaatioiden kuin videoidenkin parissa. Syrjälän tunnetuin teos lienee Running man, Kiasman tilausteos, joka hämmästytti niin yleisöä kuin mediaa Helsingissä 2016–2017.

– Työskentelyni lähtökohdat ovat käsitetaiteen traditiossa. Mistä tahansa asiasta voi, tarkkojen havaintojen, systemaattisen ymmärryksen ja mielikuvituksen kautta tehdä taidetta. Työskentelyni lopputuloksen ei tarvitse millään ilmeisellä tavalla näyttää taiteelta, vaan päinvastoin, on usein kiinnostavampaa, jos lopputulosta on jotain, jota ei heti taiteeksi tunnista. Hyvä teos on sellainen ele tai objekti, joka kutkuttelee esiin kiinnostavia kysymyksiä ja arvoja, Syrjälä kertoo taiteestaan.

Syrjälä kuvailee Ollinojansillan mutkaa vertauskuvana erilaisille, oikeiden ja metaforisten matkojen varrella kohdattaville poikkeamille, yllättäville kriiseille tai onnekkaille sattumille, jotka sysäävät asiat pois totutuilta urilta. Matkan varrella kohdattavat mutkat voi nähdä myös paikkoina kasvulle ja uusien näkökulmien löytymiselle. Teos lisää siltaan taiteellisen eleen, joka virittää näkemään sillan ja sen yli tehtävät matkat uusilla tavoilla.

– Halusin tehdä Ollinojansiltaan teoksen, joka on konkreettisesti osa siltaa ja sen käyttäjien arkea. Teoksessa arkinen rakenne muuttaa muotoaan ja vääntyy leikkisästi mutkalle, jonka voi nähdä viittaavan arkisten asioiden potentiaalista ottaa uusia yllättäviä suuntia ja muotoja. Se voi kannustaa tekemään runollisia ja taiteellisia havaintoja arkisessa elämässä, Syrjälä jatkaa.

Lisätiedot:

Laura Lehtinen
Koordinaattori
Frei Zimmer Oy
p. 050 379 3555
laura.lehtinen@freizimmer.fi

Antti Haukka
Liikennepäällikkö
Tampereen Raitiotie Oy
p. 040 180 7096
antti.haukka@tampereenraitiotie.fi

Ratikan taide -ohjelmasta

Tampereen Ratikka on tuonut taiteen osaksi matkustuskokemusta. Tampereella pääsee nauttimaan Ratikan taiteesta sen erilaisissa muodoissa niin vaunuissa kuin raitiotien ympäristössäkin. Ratikan taiteen kokoelmaan kuuluu veistoksia, valotaidetta, muraaleja, videotaidetta, sarjakuvataidetta, äänitaidetta, betonitaidetta, sanataidetta sekä maisemateoksia. Taidetta nähdään myös jokaisessa vaunussa penkkien kuosissa ja ikkunoiden sanataiteessa. Kaupungissa liikennöi myös taideratikka, jonka yllään nähdään vaihtuvia taideteoksia. Taideratikassa nähtiin myös Tampereen Raitiotie Oy:n tilaamia Pirkanmaan festivaalien pop-up-esityksiä kesäkaudella 2022.

Tällä hetkellä Ratikan taide -ohjelmaan on osallistunut 86 taiteilijaa ja valmiita taideprojekteja on 56. Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen Raitiotie Oy. Toteutusta koordinoi Frei Zimmer Oy.

Lue myös: