Tampereelle ainutlaatuinen kaupunkiliikkumisen ympäristö – Lyyli-ratikka tärkeässä roolissa testialustana

Tampereen raitiotiejärjestelmään rakennetaan kansainvälisesti ainutlaatuinen ”Lyyli Living Lab”-ympäristö, joka mahdollistaa kaupunkiliikkumisen ratkaisujen haastepohjaisen kehittämisen yhteistyössä ja todellisessa toimintaympäristössä.

Lyyli-ratikka varikolla
Lyyli-ratikalla on erityistehtävä, sillä se toimii sekä liikennöinnissä että testiratikkana. Kuva: Wille Nyyssönen/ Tampereen Raitiotie Oy

”Lyyli Living Lab” -hankkeen tarkoituksena on luoda kehitys-, kokeilu-, testaus- ja markkinointiympäristö palveluineen. Ympäristö mahdollistaa älykkään kaupunkiliikenteen ratkaisujen kehittämisen ja referenssien hankkimisen aidossa toimintaympäristössä: Tampereen raitiotiejärjestelmässä, Ratikan maketissa sekä lajinsa ensimmäisessä Lyyli-raitiovaunussa.

4–6-vuotisen hankkeen isäntäorganisaationa toimii Tampereen Raitiotie Oy.

– Hankkeen keskeisenä tavoitteena on mahdollistaa matkustajille tarjottavien uusien palveluiden ja matkustuskokemusta parantavien innovaatioiden ja teknologisten kokeilujen tekeminen normaalissa liikenteessä operoivassa testiratikassa. Olemme innoissamme, että voimme valjastaa Lyyli-ratikkamme näin ainutlaatuiselle hankkeelle – jälleen kerran lajinsa ensimmäiselle sellaiselle, Tampereen Raitiotie Oy:n kalustopäällikkö Ali Huttunen kertoo.

”Lyyli Living Lab” on toiminut vuoden 2022 alusta pienimuotoisissa kokeiluissa ja ensimmäinen laajempi kokeilu käynnistettiin huhtikuun lopussa. Hankeympäristön rakentaminen on jo käynnissä, tekniikasta ja digitaalisista välineistä vastaa VTT.

– Odotamme tämän maailman mittakaavassakin ainutlaatuisen yhteiskehittämisen ympäristön vastaavan yritysten, kaupungin, kaupunkilaisten ja tutkimusorganisaatioiden kehitystarpeisiin, herättävän laajaa kansainvälistä kiinnostusta sekä luovan konkreettisen alustan eri yhteistyömuodoille, VTT:n erikoistutkija Olli Pihlajamaa toteaa.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin, Business Tampereen, Skodan ja Tampereen yliopiston kanssa. Ensimmäinen esimerkki kokeilupohjaisesta kehittämisestä on Skoda Groupin ja GIM Roboticsin yhteistyössä kehittämä ympäristön havainnointijärjestelmä, joka tulee vähentämään raitiovaunun elinkaarikustannuksia ja parantaa liikenneturvallisuutta.

– Testialusta on ollut meille erittäin hyödyllinen, sillä pääsemme pienellä vaivalla kokeilemaan ensimmäisiä prototyyppejä oikeassa liikenteessä. Kehitys- ja testaustyö nopeutuu huomattavasti, summaavat GIM Roboticsin Tommi Tikkanen ja Skoda Groupin Kai Hermonen.

-”Lyyli Living Lab” tukee Tampereen kaupungin tavoitetta rakentaa kestävää ja älykästä Tampereen seutua, jossa asuminen, eläminen ja liikkuminen ovat hiilineutraalia ja jossa palvelut toimivat digitaalisesti, sujuvasti ja käyttäjälähtöisesti.Tampereen kaupunki on investoinut viime vuosina merkittävästi älykaupunkikehitykseen, ekosysteemeihin ja avoimiin kehitysalustoihin. Yhteiskehittämisellä on erittäin tärkeä rooli uusien innovaatioiden syntymiselle ja alueen elinvoimalle. Vetovoimainen kaupunki tarjoaa asukkailleen laadukkaita palveluita, viihtyisän ympäristön ja sujuvan arjen, jossa liikkuminen on vaivatonta. Hanke vauhdittaa ja varmentaa näiden tavoitteiden saavuttamista, Business Tampereen älykaupunkikehityksen ohjelmajohtaja Markku Niemi kertoo.

Hankkeeseen sitoutuneita kumppaneita on tällä hetkellä jo lähes 20. Hankkeeseen voivat osallistua kaikki halukkaat kotimaiset ja kansainväliset toimijat lähettämällä Tampereen Raitiotie Oy:lle hakemuksen sekä hyväksymällä valitsemaansa sitoutumisaikaa vastaavan vuotuisen jäsenmaksun. Lisätietoa hankkeesta on osoitteessa www.tamperetestbed.fi/lyyli

Lisätiedot:

Ali Huttunen
Kalustopäällikkö
Tampereen Raitiotie Oy
puh. +358 40 866 3800
ali.huttunen@tampereenraitiotie.fi

Olli Pihlajamaa
Erikoistutkija
VTT
puh. +358 40 506 9153
olli.pihlajamaa@vtt.fi

Lue myös: