Tampereelle tilataan 5 raitiovaunua lisää – Tampereen Raitiotie Oy ja Škoda Group allekirjoittivat tilaussopimuksen

Tampereen Raitiotie Oy ja Škoda Groupiin kuuluva Škoda Transtech Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen viiden lisävaunun toimittamisesta Tampereelle. Kyseessä on Tampereen Ratikan vaunusopimuksen option käyttäminen.

Video lajinsa ensimmäisen Tampereen Ratikan saapumisesta Tampereelle 23.5.2020.

Tampereella liikennöi kaksikymmentä Škoda Groupin Kajaanin Otanmäen tehtaalla valmistamaa ForCity Smart Artic -raitiovaunua. Niistä ajossa on kerrallaan 15 vaunua. Kun Tampereen raitiotien osa 2 Pyynikintorilta Lentävänniemeen otetaan kokonaisuudessaan käyttöön, raitiotieliikenteessä liikennöi 25 vaunua. Silloin ajossa on kerrallaan 20 vaunua. Ratikkaliikenne tällä osuudella on tavoitteena aloittaa vuosien 2024–2025 vaihteessa. Aikataulu tarkentuu Näsisaaren rakentamisen edetessä.

– Tampereen Ratikka on kooltaan suurin Pohjoismaissa valmistettu raitiovaunu. Kokonsa ja älykkäiden ominaisuuksiensa lisäksi vaunusta tekee erityisen se, että se on tamperelaisten kanssa yhdessä suunniteltu. Vaunut ovat osoittautuneet liikennöinnissä luotettaviksi ja olemme iloisia voidessamme jatkaa hyvää yhteistyötä Škoda Transtech Oy:n kanssa, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö kertoo.

Tampereen Ratikka on esteetön, tilava, ilmastoitu ja suunniteltu erityisesti pohjoisen olosuhteisiin. Raitiovaunu on 37,3 metriä pitkä, 3,6 metriä korkea ja 2,65 metriä leveä ja sen paino on ilman matkustajia 56,8 tonnia. Nyt tilattavat viisi vaunua ovat samanlaisia kuin edeltäjänsä. Optiovaunujen ja niiden yhteydessä hankittavien varaosien arvo on noin 20 miljoonaa euroa.

– Viiden vaunun sarja toimitetaan Tampereelle vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla. Edeltäjiensä tapaan vaunut tullaan nimeämään sen perusteella, minä päivänä ne nimipäiväkalenterin mukaan saapuvat. Yleisö pääsee jälleen vaikuttamaan lopullisiin nimiin äänestämällä, Sirviö jatkaa.

Tampereen Ratikka on Škodan ensimmäinen Suomessa valmistama pikaraitiovaunu. Škoda Transtech Oy valmistaa mm. raitiovaunuja yhteistyössä emoyhtiönsä kanssa Helsinkiin ja Tampereelle sekä Saksan Rhein-Neckar-alueelle ja Berliinin Schöneicheen.

– Škoda Group on tyytyväinen voidessaan sopia Tampereen Raitiotie Oy:n kanssa viiden ForCity Smart Artic-raitiovaunun toimittamisesta tamperelaisille. 24. toukokuuta allekirjoitettu kauppa on osoitus luottamuksesta yritystämme ja tuotteitamme kohtaan. Artic vaunuja on tähän mennessä myyty 230 kpl ja uskomme tämän olevan vasta alkua menestystarinalle, Škoda Transtech Oy:n toimitusjohtaja Juha Vierros toteaa.

Škoda Transtech Oy toimii myös Tampereen Ratikan vaunujen kunnossapitäjänä. Hervannan raitiotievarikolla vaunujen päivittäishuollossa ja korjaamolla työskentelee 17 henkilöä.

Lisätiedot:

Pekka Sirviö
Toimitusjohtaja
Tampereen Raitiotie Oy
puhelin 040 334 5798
sähköposti pekka.sirvio@tampereenraitiotie.fi

Juha Vierros
Toimitusjohtaja
Škoda Transtech Oy
puhelin 050 394 7687
sähköposti juha.vierros@transtech.fi

Lue myös: