Tampereelle rakennetaan kansainvälisestikin ainutlaatuinen kaupunkiliikkumisen Lyyli Living Lab -ympäristö. Sen tarkoituksena on luoda kehitys-, kokeilu-, testaus- ja markkinointiympäristö palveluineen. Ympäristö mahdollistaa älykkään kaupunkiliikenteen ratkaisujen kehittämisen ja referenssien hankkimisen aidossa toimintaympäristössä: Tampereen Ratikan lajinsa ensimmäisessä Lyyli-raitiovaunussa sekä Ratikan maketissa.

Mistä on kyse?

Tampereella käynnistettiin keväällä 2022 Lyyli Living Lab -hanke, jossa Tampereen Ratikan järjestelmään luodaan ympäristö mahdollistamaan kaupunkiliikkumisen ratkaisujen kehittäminen niin raitiotiejärjestelmässä, Ratikan mallikappaleessa eli maketissa kuin lajinsa ensimmäisessä Lyyli-raitiovaunussakin. 4–6-vuotisen hankkeen isäntäorganisaationa toimii Tampereen Raitiotie Oy. Hanke toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin, Business Tampereen, Skodan, VTT:n ja Tampereen yliopiston kanssa.

Lyyli Living Lab tukee Tampereen kaupungin tavoitetta rakentaa kestävää ja älykästä Tampereen seutua, jossa asuminen, eläminen ja liikkuminen ovat hiilineutraalia ja jossa palvelut toimivat digitaalisesti, sujuvasti ja käyttäjälähtöisesti.

Lyyli-ratikan laitekaappi ja näytöt
Lyyli-ratikka on saanut uutta ilmettä vaunuun sijoitetusta laitekaapista ja siihen kuuluvista näytöistä. Kuva: Johanna Karjalainen/ Skoda

Miten pääsen mukaan?

Lyyli Living Lab on toiminut jo vuoden 2022 alusta pienimuotoisissa kokeiluissa ja ensimmäinen laajempi kokeilu käynnistettiin huhtikuun lopussa. Hankeympäristön rakentaminen on käynnissä ja sen hyödyntämiseen sitoutuneita kumppaneita on tällä hetkellä jo 20. Hankkeeseen voivat osallistua kaikki halukkaat kotimaiset ja kansainväliset toimijat lähettämällä Tampereen Raitiotie Oy:lle hakemuksen sekä hyväksymällä valitsemaansa sitoutumisaikaa vastaavan vuotuisen jäsenmaksun.

Ota yhteyttä

Ali Huttunen
Kalustopäällikkö
Tampereen Raitiotie Oy
puh. 040 866 3800
ali.huttunen@tampereenraitiotie.fi

Olli Pihlajamaa
Erikoistutkija
VTT
puh.  040 506 9153
olli.pihlajamaa@vtt.fi

Markku Niemi
Ohjelmajohtaja, älykaupunkikehitys
Business Tampere
puh. 050 511 7341
markku.niemi@businesstampere.com

Lyyli-uutisia

Tampereen Ratikka korjaamossa

Vaunujen tekniset tiedot

Tutustu vaunujemme teknisiin tietoihin. Tampereen Ratikat suunnittelee ja valmistaa Škoda Transtech Oy Kajaanin Otanmäen vaunutehtaallaan.

Tutustu vaunuun