Tamperelaisille arvioitavaksi kolme raitiovaunun värivaihtoehtoa

Tamperelaisille arvioitavaksi kolme raitiovaunun värivaihtoehtoa

Tampereen Ratikan suunnittelu on edennyt vaiheeseen, jossa raitiovaunujen muotoilua täsmennetään yhdessä tamperelaisten kanssa. Kuntalaisten ajatuksia kartoitetaan kolmella, nimenomaan Tampereen Ratikalle suunnitellulla värivaihtoehdolla, jotka ovat punainen, tummansininen ja vaaleansininen. Väriarviointi on käynnissä Tampereen Ratikan verkkosivuilla 9.–23. huhtikuuta osoitteessa Tampereenratikka.fi. Kaikille avoimen väriarvioinnin tavoitteena on kartoittaa konkreettisten vaihtoehtojen avulla, millainen väritys tekee Ratikasta tamperelaisen.

Raitiovaunun väri on keskeinen osa muotoilua, ja muotoilu puolestaan vaikuttaa liikennevälineestä muodostuvaan mielikuvaan. Tampereen Ratikan värin pitää istua tamperelaiseen maisemaan, sen tulee erottua muusta kaupunkiliikenteen virrasta sekä ilmentää luotettavuutta, kansainvälisyyttä ja ajattomuutta.

– Aiemmin esitetyt näkemykset raitiovaunun väreistä ovat olleet suunnitteluprosessista irrallisia. Raitiovaunun väri suunnitellaan osana muotoilukokonaisuutta, koska vaunun ulkonäön ja sisätilojen muotokielen ja värimaailmojen tulee sopia toisiinsa. Lisäksi muotoilullisia ratkaisuja arvioidaan eri yhteyksissä. Raitiovaunun ilmeen olisi näytettävä luontevalta vaihtelevissa kaupunkiympäristöissä ja niin marraskuun räntäsateessa kuin heinäkuun kirkkaassa valossa, taustoittaa toimitusjohtaja Pekka Sirviö Tampereen Raitiotie Oy:stä.

Nyt julkaistut värivaihtoehdot on suunniteltu vastaamaan juuri Tampereen Ratikan tarpeita ja luomaan haluttua palvelukokemusta. Värivaihtoehtojen on haluttu olevan erilaisia raitiotieinfrastruktuurin rakentamisen yhteydessä käytettävästä vaaleanpunaisesta, jotta raitiotiejärjestelmästä muodostuu oma itsenäinen brändinsä.

Esitetyt värit eivät ole sävyiltään lopullisia, sillä lopullinen raitiovaunun värisävy on mahdollista päättää vasta, kun muotoilu on valmis. Raitiovaunuissa on suunniteltu käytettävän metalliväriä, joka antaa väripinnalle lisää näyttävyyttä.

Tampereen Raitiotie Oy vastaa raitiovaunukaluston hankinnan ja suunnittelun lisäksi brändin kehittämisestä. Värivaihtoehdot pohjautuvat Tampereen Ratikan brändiin, jonka Tampereen Raitiotie Oy on suunnitellut yhteistyössä tamperelaisten elinkeinoelämän, kulttuurin ja yhdistysten edustajien sekä Tampereen raitiotien kehitysohjelman, Raitiotieallianssin ja Tampereen kaupungin edustajien kanssa.

Raitiovaunun värivaihtoehtojen arvioinnissa osallistujat pääsevät tarkastelemaan kolmea vaihtoehtoista väriä, ja heitä pyydetään arvioimaan värien herättämiä vaikutelmia. Lisäksi väriarvioinnissa on mahdollisuus avoimiin kommentteihin. Arvioinnissa esille tulleita näkemyksiä hyödynnetään Tampereen Ratikan muotoilun viimeistelyssä.

– On tärkeää, että tamperelaiset kokevat Ratikan omakseen, siksi eri käyttäjäryhmät ovat olleet mukana raitiovaunun muotoilun eri vaiheissa arvioimassa raitiovaunun käytettävyyttä ja muotoiluratkaisuja. Raitiovaunun värivaihtoehtojen arviointi kokoaa yhteen tamperelaisten tunnot ja antaa näin arvokasta palautetta muotoilijoille, Pekka Sirviö sanoo.

Tampereen Ratikan lopullinen muoto ja väritys julkaistaan loppuvuodesta. Samalla tamperelaiset pääsevät ensi kertaa tutustumaan uuteen liikennevälineeseen Tampereen Ratikasta tehtävän täysikokoisen mallin eli maketin avulla. Kahdessa vaiheessa valmistettava maketti auttaa vaunusuunnittelijoita ja eri käyttäjäryhmiä testaamaan raitiovaunun käytettävyyttä ennen tuotannon käynnistymistä.

Kaikille avoin raitiovaunun värivaihtoehtojen arviointi on käynnissä aina 23. huhtikuuta asti osoitteessa Tampereenratikka.fi

Lisätietoja:
Tampereen Raitiotie Oy
toimitusjohtaja
Pekka Sirviö
puh. 040 334 5798
pekka.sirvio@tampereenraitiotie.fi