Tays Keskussairaalan sädehoidon päätepysäkillä soitetaan Ratikan kelloa hoitojakson päättymisen merkiksi

Sädehoitojakson loppumista juhlistetaan monissa maailman syövänhoidon keskuksissa kelloa soittamalla. Pian kellon soitto on mahdollista myös Tays Keskussairaalan Radius-rakennuksessa. Sädehoidon päätepysäkki ja siellä sijaitseva soittokello on toteutettu ainutlaatuisella Ratikkateemalla. Soittokello avattiin käyttöön 10. lokakuuta 2023.

Sädehoidon päätepysäkin soittokello Taysissa.
Tays Keskussairaalan sädehoidon päätepysäkki on toteutettu ainutlaatuisella Ratikkateemalla.

Kellojen soitto on vuosisatojen ajan kertonut kansalle ajan kulumisesta sekä suurista iloista, suruista ja merkittävistä tapahtumista. Siksi myös sädehoidon päättymistä juhlitaan monissa syöpäkeskuksissa juuri kelloa soittamalla. 

– Kellon soittaminen on sädehoitojakson päättävälle potilaalle symbolinen pysähtymisen ja kiitoksen hetki, apulaisylilääkäri Tanja Skyttä Taysin sädehoidon poliklinikalta kuvailee.

Sädehoitojakson päättäviä potilaita on Taysissa päivittäin parikymmentä. Vuosittain Taysissa toteutetaan noin 2500 aikuispotilaan sädehoitojaksoa. Hoitojaksot sädehoitoyksikössä voivat olla useiden viikkojen mittaisia, jolloin arki on aikataulutettu hoitokäyntien mukaan.

Idea Tays Keskussairaalan sädehoitoyksikön soittokellosta heräsi samaan aikaan, kun Ratikka oli tulossa kaupunkiin. Lasten veri- ja syöpätautien yksikössä soittokello on ollut jo pidempään.

– Idea lähti liikkeelle päätepysäkin ajatuksesta. Korona-aika toi viivästyksiä pysäkin rakentamiseen, mutta Ratikkapysäkin teema pysyi vahvasti mukana alusta asti, Skyttä kertoo.

Taysin sädehoidon päätepysäkin kellon ääni on samanlainen kuin Tampereen Ratikan kellossa. Soittokellon lisäksi Ratikkateema näkyy seinän pysäkkikyltissä, Ratikan ikkunasta näkyvää maisemaa ilmentävissä seinämaalauksissa sekä seinästä auki taitettavissa Ratikan penkeissä.

– Halutessaan potilas voi esimerkiksi ikuistaa kellonsoiton hetken valokuvaan, Skyttä kertoo.

Sädehoidon päätepysäkki toteutettiin monen toimijan yhteistyönä

Sädehoidon päätepysäkin Ratikkateemaiset osat ovat aitoja, sillä pysäkin toteuttamisessa ovat olleet mukana Tampereen Raitiotie Oy, linjakilven toimittanut Nysse, Tampereen Ratikat valmistanut Škoda Transtech Oy sekä Tampereen yliopiston kuvataiteen aineenopettajaopiskelijat Helmi HaapalaAava HeilalaAnna FihlmanJere Kuusikko ja Justiina Jurvanen. Sädehoidon päätepysäkin rakentaminen on ollut antoisaa kaikille osapuolille.

– Soittokellon soittaminen on varmasti hyvin merkityksellinen symbolinen ele potilaan matkalla. On meille kunnia-asia, että Tays halusi liittää Ratikan tähän eleeseen. Potilas saapuu sädehoidon päättärille ja aloittaa uuden elämänvaiheen siinä, missä Ratikankin voidaan ajatella aloittaneen Tampereella uuden aikakauden. Toivomme, että jokainen soittokelloa pirauttava asiakas saa Ratikan kilikellosta iloa ja virtaa jatkoon, Tampereen Raitiotie Oy:n kalustopäällikkö Ali Huttunen toteaa.

– Soitettuaan kelloa hoitojakson taakseen jättävä potilas voi suunnata katseensa tulevaan. Me Škoda Groupissa toivomme sydämestämme, että tämä symbolinen pysäkki tuo hyvää mieltä hoitopolulla, toteaa suunnittelupäällikkö Harri Kylmänen Škoda Transtech Oy:stä.

Sädehoidon päätepysäkin avasi 10.10. kello 11.15 käyttöön Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen. Tilaisuudessa sädehoitojakson päättävä potilas otti soittokellon käyttöön ensimmäistä kertaa.

Yhteyshenkilöt

Tanja Skyttä
Apulaisylilääkäri
Puh. 044 4728790
tanja.skytta (at) pirha.fi

Ali Huttunen
Kalustopäällikkö
Tampereen Raitiotie Oy
Puh. 040 866 3800
ali.huttunen (at) tampereenraitiotie.fi

Lue myös