Ratikan taide saa jatkoa läntisellä osalla, ensimmäinen taiteilijahaku aukeaa 21.2.

Tampereen Ratikan taiteen yleissuunnitelma osalle 2 (Pyynikintori- Lentävänniemi) on valmistunut. Ratikan taiteen uusia kohteita tullaan näkemään kahdella pysäkillä ja viidessä muussa kohteessa. Ensimmäisenä taiteilijahakuna avataan Niemenrannan Sellupuistoon sijoittuvan raitiotiesillan taiteen toteutus. Haku on avoinna 14.3. asti.

Ratikka Sellupuiston pysäkillä Niemenrannassa
Ratikka Sellupuiston pysäkillä Niemenrannassa. Havainnekuva: Tampereen kaupunki & Sitowise Oy

Tampereen Ratikan ensimmäinen osa on valmis ja työt osalla kaksi ovat alkanet niin rakentamisen kuin taiteen toteutuksenkin osalta. Ensimmäisen osan tapaan myös osan kaksi taiteen toteutusta ohjaa taiteen yleissuunnitelma, joka on nyt valmistunut ja julkaistu.

Tamperelaiset ovat ottaneet Ratikan taiteen innostuneena vastaan osalla 1. On mukava päästä kertomaan, että taidetta on luvassa myös Ratikan läntisellä osalla. Tavoitteena on saada myös Pyynikintori-Lentävänniemi osalle mielenkiintoisia ja puhuttelevia teoksia. Taide tulee näkymään esimerkiksi pysäkin kohdalla tukimuurissa, silloissa ja aukioilla, kertoo kehitysinsinööri Antti Haukka Tampereen Raitiotie Oy:stä.

Taidekartta osalle 2

Ratikan taiteen toisen osan yleissuunnitelmassa on määritelty paikat, johon taidetta tullaan toteuttamaan. Reitin varrelle tulee viisi maisemateosta ja integroituvaa taidetta sekä taidetta kahdelle pysäkille. Taidetta suunnitellaan yhtaikaisesti muun suunnittelun kanssa ja tavoitteena on, että taide myös toteutuu infran rakenteiden kanssa samaan aikaan.

Yleissuunnitelma luo Ratikan taiteen toteutukselle selkärangan ja suuntaviivat, mutta kuhunkin kohteeseen valituilla taiteilijoilla on taiteellinen tulkinnan vapaus lopullisen muodon suhteen. Ratikan taiteen toisen osan yleissuunnitelmaan voi tutustua Tampereen Ratikan verkkosivuilla tampereenratikka.fi/ratikan-taide.

Ensimmäinen taiteilijahaku Niemenrannan Sellupuiston siltaan

Ensimmäisenä taiteilijahakuna avataan Niemenrannan Sellupuistoon sijoittuvan raitiotiesillan taiteen toteutus. Ollinojan ylikulkusilta sijaitsee Sellupuistossa ja se toteutetaan Tampereen raitiotien rakentamisen yhteydessä. Ratikkasilta kulkee Hiedanrannasta Ollinojan notkelman yli kohti Niemenrantaa. Taiteen paikaksi on varattu sillan ulommat kaiteet.

Etsimme taiteilijaa suunnittelemaan kaiteeseen toteutettavaa taidetta. Taiteen toivotaan tukevan puiston rehevää ja luonnonläheistä tunnelmaa, sekä kehittyvän uuden asuinalueen identiteettiä, sanoo Ratikan taiteen koordinaattori Laura Lehtinen Frei Zimmer Oy:stä.

Taiteilijahaku Sellupuiston sillan osalta alkaa 21.2. ja päättyy 14.3.2022. Hakuun voi tutustua ja osallistua osoitteessa tampereenratikka.fi/ratikantaide/avoin-portfoliohaku-sellupuiston-silta/

Kaikki vuoden 2022 taiteilijahaut toteutetaan avoimien portfoliohakujen kautta.

Lisätiedot:

Frei Zimmer Oy
koordinaattori
Laura Lehtinen
puhelin 050 379 3555
sähköposti laura.lehtinen@freizimmer.fi

Tampereen Raitiotie Oy
Kehitysinsinööri
Antti Haukka
puhelin 040 180 7096
sähköposti antti.haukka@tampereenraitiotie.fi

Ratikan taide lyhyesti

Tampereen Ratikka tuo taiteen osaksi matkustuskokemusta. Ratikan taideohjelman päämääränä on luoda laadukas ja ympäristön viihtyisyyttä parantava kokonaisuus sekä raitiotien rakentamisen että Ratikan toiminnan aikana. Tampereen Ratikan ensimmäiselle osalle (Hervanta-keskusta-Tays) toteutettiin pysyviä teoksia tai teoskokonaisuuksia 18 ja lisäksi rakentamisen aikaisia haittoja lievennettiin runsaalla määrällä väliaikaista taidetta. Yhteensä 81 taiteilijaa työskenteli Ratikan taiteen parissa vuosina 2018–2021. Taiteen toteutusta jatketaan samoilla periaatteilla myös nyt rakentuvalla osalla 2 Pyynikintorilta Lentävänniemeen. Osalle 2 on suunnitteilla 7 pysyvää teosta tai teoskokonaisuutta.

Lue myös: