Taideratikan vaihtuvat teokset on valittu yleisöäänestyksellä syyskuussa 2021. Yleisö pääsi valitsemaan äänestämällä viisi taideteosta toteutettavaksi taideratikan kylkiin. Äänestyksessä saatiin reilusti yli 17000 ääntä.

Teoksista taiteilijoiden sanoin

Tomi Ivalo, Matkalla järvien välissä (05/2023-11/2023)

Tampere syntyi Näsijärven ja Pyhäjärven väliselle kannakselle, jossa Ratikkakin nyt kulkee. Järvet symboloivat Tampereen menneisyyttä ja tulevaisuutta. Niiden henkinen merkitys tamperelaisille kasvaa koko ajan.

Ivalon teoksessa taideratikan kyljet ovat keskenään erilaiset. Teoksen sininen puoli on nimeltään Näsijärven sinisen päivän hetki. Toinen, punertava puoli, on nimeltään Pyhäjärven kultainen iltahetki. Teos levittäytyy taideratikan kylkien lisäksi myös vaunun sisätiloihin. Kussakin vaunun kolmesta moduulista nähdään järviluonnon asukkeja eri teemoilla: järven matkaajat, järven asukkaat ja järven pinnalla. Sisäpuolen taidegalleriaan kuuluu peräti 33 teosta. Teokseen kuuluu myös Tampereen rantojen luontoäänien äänimaailma, johon matkustaja pääsee sukeltamaan skannaamalla taideratikasta löytyvän qr-koodin tai siirtymällä osoitteeseen tampereenratikka.fi/matkalla-jarvien-valissa.

Milla Vuorela, 151 matkustajaa (11/2022-05/2023)

Kissaratikka! Koska miksei? Alkuvuodesta piirsin paljon kissojaryhmiä jotta saisin puhelimeeni haluamani taustakuvan. Nähdessäni ilmoituksen taideratikkakilpailusta, mietin että olisihan samalla idealla toteutettu kissaratikka yksinkertaisesti hieno. Kissat ovat piirretty perinteisesti paperille, jonka jälkeen työ on tietokoneella hiottu ratikan kylkiin sopiviksi.

Ratikan kyljet tulisivat olemaan identtiset, toisen puolen mainostila on huomioitu siten että mainosten täyttäessä tilan, kissoja ei jäisi puoliksi pilkottelemaan mainosten alta. Työssä on myös huomioitu ratikan saumoja sekä valaistuksia. Kissateippaukset on suunniteltu ajatuksella, että taustavärinä toimisi ratikan oma punainen väri.

Yhdellä sivulla on 151 kissaa (Mikäli renkaiden edessä oleviin osioihin ei teippauksia tule, jäävät pikkukissat pois, joten kissoja olisikin vain 134 ja mainospuolella vain 123, mutta yhteensä 257 kissaa luulisi silti olevan ihan kiitettävästi), joista jokainen voi halutessaan bongata vaikka sen hetkisen tunnetilansa. Paljon kissoja ja paljon erilaisia tunteita!

Juliana Hyrri, Paratiisiratikka (05-11/2022)

Toteutin ’Paratiisiratikan’ maalausteni pohjalta digitaalisena kollaasina. Amurintiikerit vartioivat matkustajia keväisessä ja ruskaisessa kasvipeitteessä, paikoin pilkahtelee lampia ja vesistöjä. Olen ajatellut värimaailman palvelevan hienovaraisesti Suomen kaikkien eri vuodenaikojen luonteita. Valtaosa kuvamateriassa hyödyntämistäni maalauksista oli nähtävillä loppukesästä 2020 ensimmäisessä Tampereen taidenäyttelyssäni Galleria Rajatilassa.

Mari Hyde, The Glow (12/2021-05/2022)

Kilpailuehdotukseni nimeltä ”THE GLOW” on taianomainen satumaailma, joka tuo iloa ja valoa etenkin Suomen pimeisiin kuukausiin. Idea perustuu heijastavan teippaustarran käyttöön kuvituksen valkoisissa linjoissa. Teippauksen tausta on tumma ja hahmot kirkkaan sinisen ja turkoosin sävyisiä linjapiirroksia. Keskiössä kulkee heijastava linja, joka herättää hahmot henkiin valojen osuessa niihin – luoden hehkua ympärilleen.

Tulossa:

Teemu Raudaskoski, Värivirta (11/2023-05/2024)

Teos on nimeltään ”Värivirta” ja se on kunnioitus Tampereen Ratikalle ja Tammerkoskelle. Teoksessa puolet ovat erilaiset, mutta tarvittaessa voidaan käyttää vain toista kummallakin puolen.

Näin taideratikan teokset valittiin

Tampereen taideratikan teokset on valittu yleisöäänestyksellä. Taideratikka alkoi liikennöidä Tampereella joulukuussa 2021.

Tampereen taideratikan teosten suunnitteluun järjestettiin kesällä 2021 avoin suunnittelukilpailu, johon osallistui sata ehdokasta. Tuomaristo valitsi ehdokkaiden joukosta kymmenen teosta, jotka pääsivät yleisöäänestykseen. Äänestämällä yleisö pääsi valitsemaan viisi taideteosta toteutettavaksi taideratikan kylkiin. Äänestyksessä saatiin peräti 17391 ääntä. Äänestys oli käynnissä Tampereen Ratikan verkkosivuilla viikon ajan, 20.-27. syyskuuta.

Äänet jakaantuivat seuraavasti:

  1. Mari Hyde, The Glow, 4334 ääntä
  2. Milla Vuorela, 151 matkustajaa, 3372 ääntä
  3. Juliana Hyrri, Paratiisiratikka, 2837 ääntä
  4. Teemu Raudaskoski, Värivirta, 2043 ääntä
  5. Tomi Ivalo, Matkalla järvien välissä, 1165 ääntä
Tampereen taideratikka

Elämyksellinen taideratikka

Tampereella liikennöi taideratikka, joka on itsessään liikkuva taiteteos. Sen kylkiä koristavat puolen vuoden välein vaihtuvat taideteokset. Taideratikassa nähdään myös pop-up-esityksiä.

Taideratikka