Ensimmäisessä ratikassa Pirkanmaa kuosissa, sanataidetta ikkunassa

Ensimmäisessä ratikassa Pirkanmaa kuosissa, sanataidetta ikkunassa

Taide on monin tavoin läsnä Tampereen Ratikassa Ratikan taide -ohjelman kautta. Ratikan taidetta on nähty Tampereen katukuvassa jo rakentamisen aikana ja nyt on valmistunut myös pysyviä taideteoksia ratikkareitin varrelle mm. Kekkosentien ylittävään raitiotiesiltaan ja Turtolan tukimuuriin. Liikennöinnin alkaessa tullaan näkemään lisäksi monipuolista pysäkkitaidetta. Taiteesta päästään nauttimaan myös Ratikan kyydissä.

Valmiin vaunun penkeissä nähdään nyt ensimmäistä kertaa myös Ratikan kuosisuunnittelijaksi valitun Laura Gröndahlin suunnittelema kuosi. Gröndahl on valmistunut vaatesuunnittelijaksi Metropolia ammattikorkeakoulusta ja työskennellyt pääosin kuosisuunnittelijana valmistumiseni jälkeen. Hänen suunnittelemiaan kuoseja on voinut nähdä muun muassa Nansolla, Vimmalla, H&M:llä ja Zarassa. Kuosisuunnittelijaa lähdettiin etsimään Ratikan taiteen avoimella portfoliohaulla syksyllä 2018. Suunnittelija valittiin maketti-näyttelyn yhteydessä järjestetyn yleisöäänestyksen ja tuomariston äänien perusteella.

Tampereen Ratikan kuosissa näkyy Pirkanmaa. Kuva: Samu Rytkönen

– On ollut suuri kunnia päästä tekemään Tampereen ratikan kuosi. Halusin käyttää paikallista kuvastoa sen aiheena ja siksi siitä löytyy Pirkanmaan maakuntalintu, maakuntakasvi ja luonnollisesti myös Tampereen uusi Ratikka. Tavoitteenani oli suunnitella raikas ja ajaton kuosi, joka ilahduttaa matkustajia vielä vuosienkin päästä, Laura Gröndahl valottaa.

Matkustajat saavat mukavaa viihdykettä matkan ajaksi, kun silmäilevät tarkemmin Ratikan ikkunoiden reunoja.

Ratikan ikkunoista voi bongata sanataidetta. Kuva: Samu Rytkönen, Tampereen Raitiotie Oy

– Ikkunoista voi lueskella Kirsi KunnaksenJari MäkipäänSalla SimukanLukas JokilehdonPekka Kytömäen ja Milja Niemen sanataidetta. Kokonaisuuden on kuratoinut Sanataideyhdistys Yöstäjät ja tekstit on kirjoitettu Emil Bertellin suunnittelemalla Hervanta-fontilla, Ratikan taidetta koordinoivan Frei Zimmer Oy:n Heini Orell vinkkaa.

Lisätietoja:

Koordinaattori Heini Orell
Frei Zimmer Oy
puh. 044 971 5158
heini.orell@freizimmer.fi

Muotoilija (AMK) Laura Gröndahl
lauraelinag@gmail.com