Muuttaako Ratikka tampereenkiältä?

Muuttaako Ratikka tampereenkiältä?

 

Hämeensillan työmaata reunustavan vaneriaidan maalaus tekee kunniaa Ratikan edustamalle uudelle Tampereelle ja vanhalle Tampereen murteelle. Tarmo Paunun teos Trampere avaa katsojalleen Ratikalla matkustamista, peilaten sitä paikalliseen kieleen.

 

Näin taitelija itse kertoo inspiroivasta Tampereen murteesta:

”Vielä pari vuosikymmentä sitten kuuli Tampereella hitaasti ja leveästi lausuttua murretta, jossa jokaista sanaa painotettiin ja venytettiin huolellisesti ja joka sai ulkopaikkakuntalaisen kuulijansa hyvälle tuulelle. Murretta pidettiin hyvin hauskana sekä etelässä että pohjoisessa, idässä ja lännessä. Tampereen murre on aivan omanlaisensa; hidas, pohdiskeleva ja tarkoin sanansa valitseva puheenparsi, johon kuuluu myös lakonisesti toteava huumori, joka sekin saattaa jo olla katoavaa kansanperinnettä pysyvästi muuttovoittoisessa ja kovaa vauhtia kansainvälistyvässä kaupungissamme.”

Paunu näkee kansainvälisyyden ja kasvun hyvinä asioina Tampereen kannalta, mutta haluaa samalla hoitaa paikallisen kulttuurimme perinnettä. Paunu kuvaa tuota perinnettä juurakoksi, joka tekee Tampereesta omaleimaisen kaupungin. Hämeensillan vaneriaidan maalauksen visuaalinen muoto, värikkäät pystyraidat ja isommat värialueet kuvaavat ratikan kulkua; pysähdyksiä ja ajoa, ihmisiä, kaiken ikäisiä ja näköisiä.

Ratikan taidehanke on tuonut yleisön nähtäville työmaa-aikaista taidetta, joka tekee arkea ympäröiviä laajoja työmaita inhimillisemmiksi ja esteettisesti miellyttävimmiksi. Trampere on nähtävissä Hämeensillalla työmaan keston ajan.

 


Lisätietoja

 

Kuvataiteilija Tarmo Paunu
Sähköposti tpaunu@gmail.com

 

Tampereen kaupunki, Raitiotien kehitysohjelma
Projektipäällikkö Antti Haukka
puhelin 040 180 7096
sähköposti Antti.Haukka@tampere.fi