Ratikan taidetta osaksi Valoviikkoja – Valohahmot odottavat jo Ratikkaa Hämeenkadulla

Ratikan taidetta osaksi Valoviikkoja – Valohahmot odottavat jo Ratikkaa Hämeenkadulla

 

Tampereen Hämeenkatu on aina Valoviikkojen aikaan ollut näyttävästi valaistu. Nyt raitiotietyömaan aikaan kadun yllä vaijereissa olevien valokuvioiden määrää on vähennetty ja katse on suunnattu kohti tulevaisuutta. Talvikausille 2019-2020 ja 2020-2021 Valoviikoille on haettu Ratikkaan ja valoon liittyvää taidetta. Marraskuun alusta Hämeenkadun varrella, lippojen ja kattojen päällä, nähdään kymmenen valkoista valoa hehkuvaa hahmoa, joiden taustalla hehkuu Ratikan punainen valo.

 

 

– Haluamme tuoda myös Ratikan väliaikaisella taiteella valoa vuoden pimeimpään aikaan, mutta rakennustyömaa tuo siihen omat haasteensa. Koska perinteisillä valokuvioilla ei voida jatkaa, annoimme haasteen valaistussuunnittelijoiden pohdittavaksi, projektipäällikkö Antti Haukka Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelmasta kertoo.

Ratkaisuna syntyi teos valohahmoista, joita on asennettu Sokoksen ja Stockmannin sisäänkäyntien katosten päälle ja Koskipuiston Puisto-ravintolan kattotasanteelle.

– Meille syntyi ajatus Kyytiläisistä, jotka odottavat ensimmäistä Ratikkakyytiä. Kyytiläiset-valotaideteos on valmistettu Latviassa teosideamme mukaan taiteilija Elo Liivin Taiteilija on veistänyt useita ihmisveistoksia, mutta materiaalina alumiiniputki ja teosten päällisenä käytetty valkoinen rehupaalimuovi olivat hänelle uusia, valaistussuunnittelija Annukka Larsen WSP Finland Oy:stä selostaa.

– Kyseessä on hyvin ainutlaatuinen valotaideteos – vastaavia valoa hehkuvia ihmishahmoja en ainakaan itse muista nähneeni valotapahtumissa maailmallakaan. Teokset on valmistanut jouluvalovalmistaja MK Illumination Baltic ja myös heille tämä oli uusi haaste, Larsen jatkaa.

Kyytiläiset siirtyvät 8.3.2020 jälkeen varastoon odottamaan seuraavan syksyn Valoviikkoja. Valoviikot on osa Tampereen kaupungin keskustan kehittämisohjelmaa, joka toteuttaa kaupunkistrategian päämääriä keskustan alueella. Valoviikkojen valoaiheet Hämeenkadulla asennetaan tulevaisuudessa uusiin valaisinpylväisiin ja niiden suunnittelu on parhaillaan käynnissä.


Lisätietoja:

Antti Haukka
Projektipäällikkö
Tampereen kaupunki, raitiotien kehitysohjelma
antti.haukka@tampere.fi
puh. 040 180 7096

Markus Joonas
Projektipäällikkö
Tampereen kaupunki, Keskustahanke
markus.joonas@tampere.fi
puh. 050 345 0705

Annukka Larsen
Projektipäällikkö
WSP Finland Oy
annukka.larsen@wsp.com
puh. 040 740 4717

Tampereen Valoviikot: https://www.tampere.fi/valoviikot/

Teoksen tiedot:

Teosidea ja suunnittelu: WSP Finland Oy, Design Studio, Tampere, valaistussuunnittelijat Annukka Larsen ja Heini Myllyoja
Taiteellinen muotoilu: taiteilijat Elo Liiv, Põvvat Kama
Toteutus: MK Illumination Baltic
Tilaaja: Tampereen kaupunki/ Tampereen keskustan kehittämisohjelma sekä Raitiotien kehitysohjelma
Asennus: Tampereen VERA

Teksti: Sari Mäkelä, Tampereen Raitiotie Oy ja Annukka Larsen, WSP Finland Oy
Kuvat: Annukka Larsen, WSP Finland Oy