Ratikan taidetta Sammonaukiolle: Pasi Karjulan Kuutalo-veistos

Tampereen keskustassa Sammonaukion uusi ilme täydentyi Pasi Karjulan Kuutalo-veistoksella. Taideteoksen materiaaleissa on käytetty Ratikan reitin yhteydestä Niemenrannasta kaadettua lehtikuusta.

Pasi Karjulan Kuutalo-puuveistos Sammonaukiolla
Pasi Karjulan Kuutalo-puuveistos Sammonaukiolla. Kuva: Antti Haukka

Jo aiemmin Ratikan taide -ohjelma on tuonut lehmuksia takaisin katumaisemaan väliaikaisina teosinstallaatioina. Ite-taiteilijoiden puuveistokset ilahduttivat nykyisellä Sammonaukion pysäkkilaiturilla, ja yhteisölliset taidetoteemit voit edelleen löytää Hämeenpuistosta. Nyt lehtikuusi saa pysyvämmän hahmon kuvanveistäjä Pasi Karjulan teoksessa Kuutalo.

–Raitiotien rakentamisen alkaessa syntyi ajatus poistuvan kaupunkipuuston hyödyntämisestä ja palauttamisesta kaupunkitilaan raitiotien läheisyyteen. Tämän ajatuksen pohjalta päätimme taiteen keinoin palauttaa puumateriaalia kaupunkilaisten ihailtavaksi. Taide tuntui luontevalta keinolta hyödyntää puumateriaalia ja saada sitä takaisin kaupunkilaisille. Tämä teos on kaikkien saavutettavissa ja katsottavissa, ja se kertoo osaltaan tarinaa raitiotien synnystä, kertoo kaupunginpuutarhuri Timo Koski.

Sammonaukion uudistus valmistui vuonna 2021. Aukiota suunniteltiin yhteistyössä Sammon koulun oppilaiden kanssa. Pääsuunnittelija on maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy.

Taitelija Pasi Eerik Karjula asuu ja työskentelee Pohjaslahdella. Karjula tunnetaan puuveistoksistaan, installaatioistaan ja käsitteellisistä teoksistaan. Hän on toteuttanut julkisia teoksia Suomessa, Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa ja hänen teoksiaan on muun muassa Nykytaiteenmuseo Kiasman, Sara Hildénin taidemuseon, Helsingin taidemuseo HAM:in ja Malmön taidemuseon kokoelmissa. Karjula on myös palkittu vuoden 2000 ympäristötaideteoksesta (OLO No:22), William Thuring -palkinnolla vuonna 2006 ja Tapperien Taideseuran mitalilla vuonna 2009.

Teksti: Laura Lehtinen

Lue myös: