Tampereen Ratikalle vuoden 2023 esteettömyyspalkinto

Tampereen kaupungin vammaisneuvosto on myöntänyt vuoden 2023 esteettömyyspalkinnon Tampereen Ratikalle.

Ensimmäiset testimatkustajat pääsivät Ratikan kyytiin 18.1.2021. Kuva: Pasi Tiitola/ Tampereen Raitiotie Oy

Tampereen kaupungin vammaisneuvosto myöntää vuosittain esteettömyyspalkinnon kohteelle, joka mahdollisimman laajasti lisää aisti-, liikunta- ja toimintaesteellisten tamperelaisten yhtäläisiä mahdollisuuksia osallistua tavalliseen arkielämään kaupungissa.

Tiedostavat esteettömyys- ja saavutettavuusratkaisut ovat avainasemassa vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien toteutumisessa. Uusissa kohteissa esteettömyyden tekemättä jättäminen ja vanhoissa kohteissa kohtuullisten mukautusten laiminlyönti on syrjintää.

Tampereen kaupungin vammaisneuvoston on myöntänyt esteettömyyspalkintoja yli kymmenen vuoden ajan. Tänä vuonna esteettömyyspalkinnon saa Tampereen Ratikka.

– Vammaisneuvosto ja sen esteettömyystyöryhmä on ollut mukana esimerkillisesti tässä jättihankkeessa sen suunnitteluvaiheesta asti, sanoo vammaisneuvoston puheenjohtaja Katja Metsävainio.

Jo vuonna 2018 neuvoston kahdentoista hengen delegaatio vieraili kolmesti Oulussa, jossa sijaitsi Ratikan suunnittelutehdas. Ryhmä pääsi vaikuttamaan vaunujen sisätilojen suunnittelun toteutukseen.

– Myös myöhemmissä vaiheissa, kuten pilotoinnissa ja varsinaisilla koeajoilla, meitä on kuultu, jotta Ratikasta tulisi mahdollisimman käyttökelpoinen kaikille matkustajille, jatkaa esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja Sirpa Virtanen.

Vaunussa on erikseen paikat enimmillään kuudelle isolle pyörätuolille sekä neljä paikkaa opaskoiran kanssa matkustaville.

Ratikassa on myös niin kutsuttu ”Katjan penkki”, joka on muita kippituoleja matalammalla, jotta lyhytkasvuiset ja lapset yltävät paremmin istumaan.

Ratikkavaunun lattia on samalla tasolla kuin pysäkkilaiturit, eikä vaunussa ole portaita, joten liikkuminen vaunuun ja vaunussa on useimmille liikuntaesteisille henkilöille esteetöntä. Ratikka on hyvin valaistu ja kontrastit ovat selkeät, mikä on tärkeää niille näkövammaisille henkilöille, jotka näkevät edes vähän.

Lue koko uutinen Tampereen kaupungin sivuilta >

Teksti: Mikko Ala-Kapee, Tampereen kaupunki

Kuvassa Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö, vammaisneuvoston puheenjohtaja Katja Metsävainio (vasemmalla) ja esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja Sirpa Virtanen (oikealla). Kuva: Mikko Ala-Kapee/ Tampereen kaupunki

Lue myös: