Tampereen Ratikan pysäkkikatokset asennetaan Hämeenkadulle

Tampereen Ratikan pysäkkikatokset asennetaan Hämeenkadulle

Hämeenkadun raitiovaunupysäkkikatosten asennus aloitetaan sunnuntaina 28.2. Katokset ovat valmiina 1. huhtikuuta mennessä.

Tampereen uusi Hämeenkatu saa viimeisen silauksen, kun sinne asennetaan viikkojen 9 ja 10 aikana Ratikan pysäkkikatokset Tuulensuun, Keskustorin, Koskipuiston ja Rautatieaseman pysäkeille. Asennustöitä tehdään arkena.

– Poistamme pysäkkilaiturien kiveykset viikolla 8. Tämän jälkeen kaivamme anturat esiin ja aloitamme katosten asennukset. Samalla teemme sähkö- ja tietoliikennekaapeloinnit sekä kytkennät. Teemme töitä pääosin toimistoaikana, JCDecauxin kehitys- ja tekninen johtaja Matti Viitala selventää.

Hämeenkadulle ei ole tulossa pysäkkikatosten asennuksesta johtuen kiertoreittejä. Työt tehdään katutilavalvonnan ohjeiden mukaan osittain ajoradalla.

– Asennustöistä ei pitäisi aiheutua haittaa jalankulkijoille eikä pyöräilijöille. Pahoittelemme kuitenkin joukkoliikenteelle, takseille ja huoltoajolle aiheutuvaa tilapäistä haittaa, Viitala jatkaa.

Tampereen Ratikan pysäkkikatokset toimittaa ja asentaa JCDecaux Finland Oy, jolla on niihin mainosoikeus noin viidentoista vuoden sopimuskaudelle. Sopimus on solmittu Tampereen Raitiotie Oy:n kanssa. Pysäkkikatosten kustannukset katetaan mainostuloilla. Katosten muotoilusta vastaa IDIS Design Oy.

Ratikan taide osana pysäkkikatoksia

Tampereen Ratikan pysäkkikatoksista tulee raitiovaunujen lisäksi näkyvä osa kaupunkikuvaa. Katosten muotoilussa on huolehdittu siitä, että ne istuvat tamperelaiseen kaupunkimaisemaan. Sen lisäksi, että ne suojaavat matkustajia sateelta ja liialta paisteelta, pysäkeillä tarjotaan myös tärkeää matkustajainfoa.

Pysäkit valjastetaan osittain myös Ratikan taiteen käyttöön. Kuvataitelija Ville Andersson on suunnitellut pysäkkikatosten laseihin painatettavat kuvamateriaalit. Lisäksi yksi Ratikan taiteen neljästä maamerkkiteoksesta, taiteilija Jaakko Himasen Tuulensilmät -veistotaideteos, kattaa koko Pyynikintorin raitiovaunupysäkin.

Tampereen Ratikan taidepysäkki Pyynikintorilla
Jaakko Himasen koko Pyynikintorin ratikkapysäkin kattava Tuulensilmät-teos on kokonaisuudessaan valmis kevään 2021 aikana. Havainnekuva: Tampereen Raitiotie Oy – taidepysäkkikonsepti Jaakko Himanen / Fantasia Works

Tämän lisäksi Tampereelle saadaan taidepysäkkejä. Hakametsän pysäkille tulee taitelija Mia Erlinin valotaideteos, Hervannan kampuksen pysäkille valmistuu Olli Laineen ja Atso Airolan valotaideteos Suovillat, Hippoksen pysäkillä pääsee tutustumaan Juliana Hyrrin sarjakuvataiteeseen, Opiskelijan pysäkillä voi aistia Akuliina Niemen ja Jarkko Räsäsen sekä työpari Aleksi Tegelin ja Maaret Syväojan äänitaidetta, Sorin aukiolle tulee Silja Merikallion suunnittelema betoninen taideteos, Tullin pysäkillä nähdään Pasi Rauhalan, Elli Vuorisen ja Arttu Niemisen videotaidetta, Uintikeskuksen pysäkille valmistuu kirjailija Anni Kytömäen ja hänen työryhmänsä luontoaiheinen sanataideteos ja Rautatieasemalle valmistuu veistoskokonaisuus. Pysäkkitaidekokonaisuus valmistuu Tampereen Ratikan liikennöinnin aloittamiseen 9.8.2021 mennessä.

Kaikki Ratikan taideohjelman taideteokset on koottu valmistumisaikatauluineen Ratikan taiteen taidekarttaan osoitteessa https://www.tampereenratikka.fi/ratikan-taide/taidekartta/

Lisätietoja:

Kehitys- ja tekninen johtaja Matti Viitala
JCDecaux Finland Oy
puh. 0207 758 236
matti.viitala (at) jcdecaux.com

Ratapäällikkö Markus Keisala
Tampereen Raitiotie Oy
puh. 040 334 7824
markus.keisala (at) tampereenraitiotie.fi

Ratikan taide:

Koordinaattori Heini Orell
Frei Zimmer Oy
puh. 044 971 5158
heini.orell@freizimmer.fi

Lue myös:

Tampereen Ratikalle monipuoliset ja modernit pysäkit – Taysin raitiopysäkki valmistuu ensimmäisenä, muiden pysäkkien katosasennukset käyntiin heinäkuussa

Tampereen Ratikan taidekartta kutsuu tutustumaan Ratikkataiteeseen