Tampereen Ratikka menestyi Fennia Prize 20 -muotoilukilpailussa

Tampereen Ratikka menestyi Fennia Prize 20 -muotoilukilpailussa

Tampereen Ratikka on palkittu Fennia Prize 20 -muotoilukilpailussa kunniamaininnalla. Fennia Prize on yksi Suomen merkittävimmistä muotoilukilpailuista. Kilpailussa palkitaan yrityksiä ja organisaatioita, jotka käyttävät muotoilua strategisesti liiketoiminnassaan.

Tampereen raitiovaunut suunnittelee ja valmistaa Škoda Transtech Kajaanin Otanmäen tehtaallaan. Tampereen Ratikka perustuu Transtechin pohjoisten olojen Artic-malliin. Vaunujen muotoilusta vastaa Idis Design Oy.

Tampereen Ratikka ja Ratikkabrändi on rakennettu Tampereelle, yhdessä tamperelaisten käyttäjäryhmien kanssa. Käyttäjälähtöinen muotoilu ja käyttäjien osallistuminen on ollut mukana vaunun suunnittelun ja valmistuksen kaikissa vaiheissa.

– Kilpailun raati toi palkitsemisen perusteissa esiin Tampereen Ratikan hyvänä esimerkkinä isosta hankkeesta, jossa muotoilua on hyödynnetty monin eri tavoin käyttäjälähtöisessä asiakas- ja palvelukokemuksen suunnittelussa. Tämä osoittaa suunnittelu- ja muotoilutiimin toimivan yhteistyön ja kyvyn ottaa tamperelaiset käyttäjät mukaan ratikan ratkaisujen valintaan. On hienoa, että yhteinen ponnistuksemme saa tunnustusta, Tampereen Raitiotie Oy:n kalustopäällikkö Ali Huttunen iloitsee.

Vaunun muotoilun perusarvoja ovat ajattomuus, toimivuus, viihtyisyys ja esteettömyys. Vaunun materiaalivalinnoissa on kiinnitetty erityishuomiota turvallisuuteen, kestävyyteen ja ylläpidon helppouteen. Materiaalit ovat lähes 100 prosenttisesti kierrätettäviä. Vaunun suunniteltu käyttöikä on 30-vuotta.

– Tampereen Ratikalle myönnetty kunniamaininta on osoitus onnistuneesta projektista ja toimivasta suunnitteluyhteistyöstä. Tampere on saamassa muotoilultaan ja käytettävyydeltään korkeatasoisen vaunun katukuvaansa, ja tämä tunnustus ikään kuin alleviivaa asian, teollinen muotoilija Jussi Hurskainen Idis Design Oy:stä kuvailee.

Škoda Transtechille Tampereen Ratikka tulee toimimaan käyntikorttina vaativilla kansainvälisillä markkinoilla.

– Tampereen raitiovaunu on kolmannen sukupolven ForCity Smart Artic ja sen muotoilutyö on voitu tehdä puhtaalta pöydältä, ilman jo olemassa olevan raitiotiejärjestelmän rajoitteita. Upeaa, että Tampereen vaunun tyylikäs muotoilu on nyt huomioitu Fennia Prize 20 kunniamaininnalla, Škoda Transtechin toimitusjohtaja Juha Vierros kertoo.

Fennia Prize 20 -kilpailun järjestävät Design Forum Finland, Fennia-konserni, Elo ja Patentti- ja rekisterihallitus (PRH).

Lisätietoa:

Lisätietoa kilpailusta ja kaikkien palkittujen esittelyt löytyvät osoitteesta: https://www.designforum.fi/palkinnot/fennia-prize/erotu-strategisella-muotoiluosaamisella/


Ali Huttunen
Kalustopäällikkö
Tampereen Raitiotie Oy
ali.huttunen (at) tampereenraitiotie.fi
puh. 040 866 3800

Jussi Hurskainen
Teollinen muotoilija
Idis Design Oy
jussi.hurskainen (at) idisdesign.com
puh. 040 833 1213

Juha Vierros
Toimitusjohtaja
Škoda Transtech Oy
juha.vierros (at) transtech.fi
puh. 050 394 7687