Ensimmäinen täysin varusteltu Ratikka saapuu Tampereelle viikonloppuna 12.-13. syyskuuta

Ensimmäinen täysin varusteltu Ratikka saapuu Tampereelle viikonloppuna 12.-13. syyskuuta

Tampereelle saadaan ensimmäinen täysin varusteltu raitiovaunu viikonlopun 12.-13. syyskuuta aikana. Vaunu esitellään yleisölle koronatilanteen vuoksi aluksi videon avulla.

Koeajot aloitettiin Hervannassa lajinsa ensimmäisellä Tampereen Ratikalla 2.7. (Kuva: Pasi Tiitola, Tampereen Raitiotie Oy)

Tampereelle saatiin lajinsa ensimmäinen raitiovaunu toukokuun lopulla. Ensimmäisen vaunun käyttöönotto suoritettiin loppuun Tampereella, minkä vuoksi vaunu saapui keskeneräisenä. Siitä puuttuivat mm. osa ulkopuolen varustelusta ja sisustusmateriaalit. Syyskuun puolivälissä Tampereelle saapuva toinen raitiovaunu on täysin varusteltu.

– Saamme nyt Tampereelle Ratikan, joka on sekä ulko- että sisätiloiltaan valmis. Vaunun sisäpinnat on kuitenkin suojattu, jotta ne säilyvät koskemattomina vaunulla suoritettavien testien ajan, Tampereen Raitiotie Oy:n kalustopäällikkö Ali Huttunen selventää.

Tampereen Ratikka on ensimmäinen Škoda Transtech Oy:n valmistama pikaraitiotievaunu. Se on esteetön, tilava, ilmastoitu ja suunniteltu erityisesti pohjoisen olosuhteisiin. Raitiovaunu on 37,3 metriä pitkä, 3,6 metriä korkea ja 2,65 metriä leveä ja sen paino on ilman matkustajia 56,8 tonnia, mikä tekee siitä tähän mennessä kooltaan suurimman Pohjoismaissa valmistetun raitiovaunun.

Kokonsa ja ominaisuuksiensa lisäksi vaunusta tekee erityisen se, että se on tamperelaisten kanssa yhdessä suunniteltu. Tamperelaisille on järjestetty useita tilaisuuksia tutustua vaunuun ja antaa palautetta käyttäjäkokemuksesta. Muun muassa vaunun sisustusta ja sen ratkaisuja on muokattu saadun palautteen perusteella.

– Toisessa vaunussa on jo nähtävillä mm. penkkeihin suunniteltu kuosi, Huttunen vinkkaa.

Tampereen Raitiotie Oy:n oli määrä esitellä syyskuussa saapuva vaunu ja Hervannan raitiotievarikko yleisölle osana Tampereen päivän juhlallisuuksia lokakuun alussa. Koronatilanteen vuoksi tilaisuutta ei järjestetä vaan yleisölle tarjotaan aluksi mahdollisuus tutustua vaunuun videon välityksellä.

 – Haluamme tarjota kaikille tamperelaisille tasapuolisen mahdollisuuden tutustua Tampereen Ratikkaan. Voimassa olevien kokoontumisrajoitusten vuoksi ja koronaviruksen leviämisen estämiseksi meille jäi ainoaksi vaihtoehdoksi siirtää tilaisuutta kohti turvallisempia aikoja ja keskittyä tässä vaiheessa kaluston esittelyyn verkon välityksellä. Tarkoituksenamme on esitellä vaunu yleisölle livenä, kun koeajot aloitetaan keskustassa vuoden lopulla. Varikon avoimet ovet -tapahtuma järjestetään mahdollisuuksien mukaan ensi vuonna, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö kertoo.

Kolmas Ratikka saadaan Tampereelle lokakuussa. Kaikki vaunuille tehtävät tyyppikokeet ajetaan kolmella vaunulla syys-lokakuun aikana.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Pekka Sirviö
Tampereen Raitiotie Oy
puh. 040 334 5798
pekka.sirvio (at) tampereenraitiotie.fi

Kalustopäällikkö Ali Huttunen
Tampereen Raitiotie Oy
puh. 040 866 3800
ali.huttunen (at) tampereenraitiotie.fi

Lue myös:

Tampereen Ratikka on Pohjoismaiden suurin ja tamperelaisten kanssa suunniteltu – Ratikan voi bongata liikenteessä kesä-heinäkuun taitteesta alkaen

Tampereen Ratikan koeajot laajenevat asematunnelille asti – Koeajot alkavat 14. syyskuuta