Tampereen Ratikka liikkuu ensi viikolla ensimmäistä kertaa Tammelassa asti

Tampereen Ratikka liikkuu ensi viikolla ensimmäistä kertaa Tammelassa asti

Tampereen Ratikan koeajot jatkuvat 14.-18. syyskuuta uudella alueella. Lajinsa ensimmäinen Tampereen Ratikka liikkuu tällöin Turtolan ja Itsenäisyydenkadun asematunnelin välillä sekä Teiskontiellä Sammonaukion ja Kaupinkadun välillä. Koeajoja pyritään tekemään klo 9-15.

Tampereen Ratikan koeajoalueen kartta Turtolasta Tammelaan
Tampereen Ratikan koeajot laajenevat Tammelaan asti syyskuun puolivälissä.

Tampereella otetaan syyskuussa käyttöön uusi Ratikan koeajoalue, joka ulottuu Turtolasta Tammelaan. Alueeseen kuuluvat Hervannan valtaväylä (Turtolasta lähtien), Rieväkatu, Sammonkatu, Itsenäisyydenkatu asematunnelille asti sekä Teiskontie Kaupinkadulle saakka.

– Suoritamme koeajoja arkena ruuhka-aikojen ulkopuolella. Siirtymäajot tapahtuvat varikolta uudelle koeajoalueelle mahdollisesti ruuhka-aikana, sillä Hervannassa vaunu on jo tuttu näky ja se liikkuu sujuvasti muun liikenteen kanssa. Koejoissa testataan sekä rataa ja teknisiä järjestelmiä että raitiovaunua, koeajokoordinaattori, Tampereen Raitiotie Oy:n projekti-insinööri Niina Uolamo selventää.

– Vaunulla liikutaan koeajoalueella edestakaisin. Liikumme esimerkiksi Sammonaukion vaihdealueella useaan kertaan ja eri suuntiin, koska vaihteiden kaikki ajosuunnat, raiteet, vaihteenohjaus ja liikennevalot testataan, Uolamo jatkaa.

Ratikalla ajetaan aluksi kävelyvauhdilla ja nopeutta lisätään asteittain. Raitiotien liikennöintinopeuden mukaisia koeajoja tehdään koko osuudella, kaikilla raitiotiekaduilla. Enimmillään nopeus on 60 km/h Turtolan ja Rieväkadun välillä.

– Koeajojen eteneminen ja tarkemmat aikataulut riippuvat tehtävien testien onnistumisesta. Muutokset ovat siis mahdollisia. Ratikan bongaajilta toivomme malttia ja tarkkaavaisuutta liikenteessä. Kannattaa huomioida, että Kalevan alueella on käynnissä myös katutöitä, jotka vaikuttavat muun liikenteen kulkuun. Muistetaan pitää lisäksi huolta tarvittavista turvaetäisyyksistä näin korona-aikana, Uolamo huomauttaa.

Ajantasaisen tiedon koeajojen etenemisestä saa Tampereen Ratikan ja Raitiotieallianssin kanavista.

Ota Ratikkakaupungin liikennesäännöt haltuun

Koeajoviikolla liikenteen sujuvuus varmistetaan maanantaina ja tiistaina liikenteenohjaajilla Turtolan ja Tammelan välisellä osuudella. Muiden tielläliikkujien tulee siis kulkea ensisijaisesti liikenteenohjaajien opasteiden mukaisesti, myös silloin kun liikennevalot ovat päällä. Liikenteenohjaajien opastuksen päätyttyä alueella noudatetaan raitiotiealueen liikennesääntöjä ja valo-opasteita.

Alueelle pystytetään myös opastekylttejä, joilla muistutetaan koeajojen olevan käynnissä. Varikon ja Turtolan välisellä osuudella raitiovaunu kulkee liikennesääntöjen mukaisesti, joten siellä liikenteenohjaajia ei käytetä.

– Valo-ohjaukset ovat normaalisti toiminnassa koeajojen aikana, joten Ratikkakaupungin liikennesäännöt kannattaa kerrata ja pitää mielessä. Olemme tuottaneet yhdessä Tampereen kaupungin ja Nyssen kanssa runsaasti erilaista liikenneturvallisuusmateriaalia, johon kannattaa käydä tutustumassa sivuillamme osoitteessa tampereenratikka.fi/liikenneturvallisuus. Sivuilla on yleistä tietoa liikennesäännöistä ja lisäksi kaavioita ajoneuvoliikenteelle, jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Lisäksi opastamme liikennesäännöistä animaatioiden avulla, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö kertoo.

Lisätietoja:

Tampereen Ratikan liikenneturvallisuussivu: www.tampereenratikka.fi/liikenneturvallisuus

Niina Uolamo
Koeajokoordinaattori, projekti-insinööri
Tampereen Raitiotie Oy
puh. 040 556 4064 (koeajopäivinä klo 16 jälkeen)
niina.uolamo@tampereenraitiotie.fi

Pekka Sirviö
Toimitusjohtaja
Tampereen Raitiotie Oy
puh. 040 334 5798
pekka.sirvio@tampereenraitiotie.fi

Lue myös:

Tampereen Ratikan koeajot laajenevat asematunnelille asti – Koeajot alkavat 14. syyskuuta

Ensimmäinen täysin varusteltu Ratikka saapuu Tampereelle viikonloppuna 12.-13. syyskuuta