Nysse tiedottaa: Ratikan ruuhkaisuuteen haetaan ratkaisuja – lyhyempi vuoroväli kokeiluun ratikkalinjalla 3

Ratikkalinjalla 3 (Hervanta – Pyynikintori) kokeillaan lyhyempää vuoroväliä 22.–25.5.2023. Testin aikana linja 3 liikennöi kuuden minuutin välein iltapäivällä noin kello 14–18. Aikataulut päivitetään reittioppaaseen, mutta testin ajaksi ei tehdä uusia pysäkkijulisteita.

Tampereen Ratikan ruuhkatesti
Tampereen Ratikka järjesti ruuhkatestin 30.3.2023. Kuva: Wille Nyyssönen/ Tampereen Raitiotie Oy

Vuorovälikokeilun avulla tutkitaan tiheämmän liikennöinnin vaikutusta esimerkiksi liikennevalo- ja sähköratajärjestelmiin sekä muuhun liikenteeseen. Testillä haetaan kokemuksia myös tiheämmän vuorovälin vaikutuksesta matkustajamääriin.

Lippulaitteet selvemmin näkyviin

Maaliskuun lopussa järjestetyssä Tampereen Ratikan ruuhkatestissä etsittiin keinoja sujuvuuden lisäämiseksi ratikkaan noustessa. Testivaunussa lippulaite oli sijoitettu myös vaunun päätyovelle.

– Ruuhkatilanteissa pääsy keskiovien läheisyydessä sijaitseville lippulaitteille vaikeutuu, kun asiakkaat jäävät lipun leimauksen jälkeen seisomaan lippulaitteen eteen. Tällöin takana tulevat jäävät helposti jonoon odottamaan vuoroaan samalle lippulaitteelle, ruuhkatestin järjestämiseen osallistunut Nyssen asiakkuuspäällikkö Riikka Salkonen kertoo.

Testissä selvisi, että lippulaitteiden lukumäärästä huolimatta asiakasvirta ei jakaudu tasaisesti eri lippulaitteille eikä toisen lippulaitteen havaitseminen välttämättä ruuhkatilanteessa ole helppoa.

– Saimme testaajilta käyttökelpoisia ideoita. Lippulaitteen kohta voisi olla merkittynä huomiota herättävästi esimerkiksi kirkkaanvärisellä opastemerkinnällä tai merkkivalolla. Tärkeää olisi myös opastaa asiakkaat siirtymään pois lippulaitteelta heti lipun leimaamisen jälkeen, Riikka Salkonen sanoo.

Ruuhkatestin tuloksia hyödynnetään viestinnän suunnittelussa ja ne käydään läpi myös ratikkavaunujen kehitystä ratkovassa työryhmässä.

nysse.fi

Lisätiedot:
Tampereen seudun joukkoiikenne
Asiakkuuspäällikkö Riikka Salkonen, p. 040 8062123
Joukkoliikenneinsinööri Petri Hakala, p. 040 1493048
etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lue myös: