Ratikan neitsytmatka Kalevassa ja Tammelassa eteni yleisön kannustaessa – koeajot ja testit onnistuivat odotetusti

Ratikan neitsytmatka Kalevassa ja Tammelassa eteni yleisön kannustaessa – koeajot ja testit onnistuivat odotetusti

Tampereen Ratikan ensimmäiset koeajot Kalevan ja Tammelan alueella onnistuivat odotusten mukaan.  Kaikki vaunun, radan ja eri teknisten järjestelmien testit sujuivat suunnitellusti. Ratikan saapuminen Kalevaan ja Tammelaan veti paikalle runsaasti yleisöä, joka kannusti koeajoryhmää parvekkeilta ja kadun varresta. Koeajot jatkuvat keskusta-alueelle loppusyksyllä, jolloin vuorossa ovat Hämeenkatu ja Pirkankatu.

Koeajoja tehtiin 14.-17.9. ensimmäistä kertaa Turtolan ja Tammelan välisellä alueella. Koeajoissa testattiin rataosuus Hervannan valtaväylä (Turtolasta lähtien)-Rieväkatu-Sammonkatu-Itsenäisyydenkatu asematunnelille asti sekä Teiskontie Kaupinkadulle saakka.

– Koeajojen tärkeimmät tarkkailukohteet ovat raiteiden ajettavuus ja vaunun asemoituminen kiskoille sekä sähköradan ajojohtimien toiminta eri kohdissa, erityisesti ajojohtimien asema vaunun virroittimeen nähden, Tampereen Raitiotie Oy:n projekti-insinööri ja koeajokoordinaattori Niina Uolamo kertoo.

Tällä koeajo-osuudella mielenkiintoinen paikka oli erityisesti Sammonaukion vaihdealue, jossa vaunua liikutettiin useaan kertaan ja eri suuntiin. Koeajoissa on testattava vaihteiden kaikki ajosuunnat, raiteet, vaihteenohjaus sekä liikennevalot, jonka vuoksi eri alojen asiantuntijoita on testiryhmässä runsaasti.  Kuljettaja puolestaan seuraa omalta osaltaan muun muassa näkemiä sekä liikennevalojen ja opasteiden toimivuutta.

– Saimme kaikki osa-alueet käytyä läpi onnistuneesti. Koko koeajoalueen liikennevalo-ohjaukset otetaan vielä tarkasteluun ja niihin tehdään hienosäätöä niin, että liikkuminen on kaikille mahdollisimman sujuvaa. Olemme pahoillamme aiheuttamistamme viivytyksistä muulle liikenteelle Sammonaukiolla, mutta tällä toimenpiteellä saamme valoista toimivat vilkkaalle liikenteelle.

Koeajojen ulottuminen kaupungin keskustaan toi paikalle paljon Ratikasta kiinnostunutta yleisöä.

– Täytyy sanoa, että tunnelma oli upea ja ympärillä näkyi paljon hymyileviä kasvoja. Aplodejakin kuultiin, ja tapahtumaa on kuulemma juhlistettu eri tavoilla alueen kodeissa. Kiitos vielä yleisölle mukavasta vastaanotosta ja erityisesti siitä, että vilkkaalla keskusta-alueella koeajoryhmä sai kiinnostuksesta huolimatta hyvän työrauhan, Uolamo kiittää.

Ensimmäiset testit maanantaina 14.9. toteutettiin kävelyvauhdilla. Tiistaina koeajot tehtiin jo Ratikan varsinaisella liikennöintinopeudella, jolloin maksiminopeus oli 60 km/h Turtolan ja Rieväkadun välillä. Sammonkadulla ja Teiskontiellä liikennöintinopeus on 40 km/h.

– Liikenteenohjaajat olivat ensimmäisinä päivinä varmistamassa liikenteen sujuvuutta ja itse koeajot suunniteltiin ruuhka-aikojen ulkopuolelle. Jatkossa siirtymäajot varikolta keskustaan voidaan tehdä myös ruuhka-aikana, eli tällöin noudatetaan raitiotiealueen liikennesääntöjä ja valo-opasteita.

Viime viikonloppuna saapuneen kakkosvaunun lisäksi tamperelaiset saavat syksyn aikana lisää uusia raitiovaunuja. Myöhemmin vaunuja on myös koeajoliikenteessä useampia. Seuraavat koeajot on suunniteltu marraskuulle, jolloin koeajoalue ulottuu Hämeenkadulle ja Pirkankadulle.

– Koeajojen aikana havainnoimme jonkin verran punaisia valoja päin liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Myös autoilijat jättivät muutamia kertoja liikennevaloja huomioimatta. Jotkut autoilijat eksyivät myös ratikkakaistoille, joka aiheuttaa aina vaaratilanteen. Uskon, että tämä ei ole tahallista ja me puolestamme kiinnitämme näissä paikoissa vielä lisähuomiota tieliikennemerkintöihin. Ratikkakaupungin liikennesäännöt kannattaa nyt kerrata ja pitää mielessä, Niina Uolamo kehottaa.

Tampereen Raitiotie Oy, Tampereen kaupunki ja Nysse ovat yhteistyössä tuottaneet runsaasti erilaista liikenneturvallisuusmateriaalia, johon kannattaa käydä tutustumassa osoitteessa tampereenratikka.fi/liikenneturvallisuus. Sivuilla on yleistä tietoa liikennesäännöistä ja lisäksi kaavioita ajoneuvoliikenteelle, kevyelle liikenteelle ja jalankulkijoille. Raitiotien liikennesääntöihin opastetaan myös animaatioiden avulla.

Ajantasaisen tiedon koeajojen ja Tampereen raitiotiehankkeen etenemisestä saa Tampereen Ratikan ja Raitiotieallianssin kanavista.

Lisätietoja:

Tampereen Ratikan liikenneturvallisuussivu: www.tampereenratikka.fi/liikenneturvallisuus

Niina Uolamo
Koeajokoordinaattori, projekti-insinööri
Tampereen Raitiotie Oy
puh. 040 556 4064 (koeajopäivinä klo 16 jälkeen)
niina.uolamo (at) tampereenraitiotie.fi

Pekka Sirviö
Toimitusjohtaja
Tampereen Raitiotie Oy
puh. 040 334 5798
pekka.sirvio (at) tampereenraitiotie.fi

Lue myös:

Tampereen Ratikka liikkuu ensi viikolla ensimmäistä kertaa Tammelassa asti

Ensimmäinen täysin varusteltu Ratikka saapuu Tampereelle viikonloppuna 12.-13. syyskuuta