Pyynikintorin uudessa valokuvakokonaisuudessa voi nähdä alueen historian ja tulevaisuuden

Pyynikintorin uudessa valokuvakokonaisuudessa voi nähdä alueen historian ja tulevaisuuden

Tampereen Ratikka on valjastanut taiteen osaksi raitiotien rakennusvaihetta. Rakennustyön aikana taidehanke tuo yleisön nähtäville taidetta, josta Tampere Dokin valokuvateos on nyt esillä Pyynikintorin työmaaparakkeja ympäröivissä aidoissa.

Ratikan taidetta Pyynikintorilla

Tampere Dok on uudessa kuvakollaasissaan yhdistänyt Pyynikintorin työmaaparakkeja ympäröiviin aitoihin alueen menneisyyden, nykyisyyden sekä tulevaisuuttakin. Teos on osa Ratikan Taide -ideahaun kautta syntynyttä väliaikaista taidetta.

Kuvakollaasi on toteutettu painamalla uusista ja vanhoista valokuvista yhdistetyt kuvasarjat kankaalle. Valitut valokuvat esittävät Pyynikintorin elämää – kuinka entiset reitit muuttuvat ja kuinka uusia kulkuväyliä avautuu. Osassa kuvista on yhdistelty muotoilutoimisto Idiksen tekemiä havainnekuvia ja Pyynikin alueen vanhoja valokuvia.

Valokuvataitelijaryhmän vetäjä Aimo Hyvärinen kertoo, että taiteilijan tehtävä on osallistua aikaansa ja paikkaansa; Tampere Dok tulkitsee taiteessaan kaupungin murrosta. Ryhmä koostuu tamperelaisista valokuvataiteilijoista – Hyvärisen lisäksi mukana ovat Eijaa Heikkinen, Harri Lundelin, Marja-Liisa Torniainen, Hannu Vanhanen, Hans Viebrock ja Susanna Myllylä. Museokuvien kuvaajat ovat Veikko Kanninen, E.M. Staf, W. Gestrin ja Jukka Raunio.

Ratikan taiteen päämääränä on luoda ympäristön viihtyisyyttä parantava kokonaisuus sekä raitiotien rakentamisen että Ratikan toiminnan aikana. Samaan aikaan suunnitellaan pysyviä teoksia, jotka näkyvät Tampereen Ratikan ympäristössä viimeistään liikennöinnin käynnistyttyä.

Raitiotien taiteen yleissuunnitelman mukainen toteuttaminen alkoi kesällä 2018. Työtä ohjaa Raitiotien taiteen ohjausryhmä, jossa ovat mukana edustuksellaan muun muassa Tampereen Raitiotie Oy, Tampereen taidemuseo ja julkisen taiteen ohjausryhmä.

Lisätietoja:

Tampereen kaupunki, Raitiotien kehitysohjelma
Projektipäällikkö
Antti Haukka
puh. 040 180 7096
antti.haukka (at) tampere.fi

Kuvat: Vesa-Pekka Latvala