Tampereen Ratikan taide on tuonut Sepänkadun sillalle ja Niemenrannanaukiolle teokset

Sepänkadun silta on saanut kosketussuojaseiniinsä kuvataiteilija Aarne Jämsän ”Sankari puhaltaa” -teoksen ja kuvanveistäjä Hannu Sirenin teos ”Nyt” löysi uuden kodin Niemenrannanaukiolta. Teokset ovat osa Tampereen Ratikan taiteen kokonaisuutta.

Aarne Jämsän teos muistuttaa Särkänniemen alueen monipuolisuudesta

Ratikan reitti kulkee läheltä Särkänniemen huvipuistoa Sepänkadulta Paasikivenkadulle yli Sepänkadun sillan. Silta ylittää rautatien ja sitä reunustavat korkeat kosketussuojaseinät, joihin sillan taide sijoittuu.

– Kuvataiteilija Aarne Jämsä tuo sillalle muistutuksen Särkänniemen ja Onkiniemen monipuolisesta kulttuurin ja ajanvieton mahdollisuuksista, koordinaattori Laura Lehtinen kertoo.

”Sankari puhaltaa” on leikkisä ja tarjoaa katsottavaa niin vauhdikkaalle ohiajavalle kuin lähempää tarkastelevalle. Taiteilija Aarne Jämsä itse kuvaa teostaan runon keinoin:

Kun päivänsankari puhaltaa kynttilöiden liekit kakun päältä – on hauskat juhlat.
Kun päivänsankari puhaltaa – avaruus pyörähtää spiraaleihin, syttyy ja sammuu.
Kun päivänsankari puhaltaa – kuu menee maan taakse piiloon, tulee uudestaan
takaisin aina yhtä iloisena, kraatterit nauraen.

Hannu Sirenin monumentaalinen teos löysi uuden kodin kehittyvältä asuinalueelta Niemenrannasta

Kuvanveistäjä Hannu Sirenin ”Nyt” teos valmistui vuonna 1983 ja se liitettiin osaksi Tampereen taidemuseon kokoelmaa vuonna 1988. Teos on luonteeltaan minimalistinen, monoliiteista koottu rakennelma, johon osien välinen tila luo jännitettä. Teos on siirretty Niemenrannanaukiolle, uuden kaupunginosan keskeiselle paikalle, jonka kautta myös raitiotie kulkee.

Hannu Sirenin Ratikan taiteen teos "Nyt" Niemenrannanaukiolla.
Hannu Sirenin teos ”Nyt” Niemenrannanaukiolla. Kuva: Laura Lehtinen

– Taideteoksen uusi sijainti Niemenrannassa, ratikkareitin varrella, kertoo Tampereen muutoksesta. Kaupunkimme muuttuu ja kasvaa, ja me kaupunkilaiset muutumme siinä mukana. Julkinen taide sekä symboloi menneitä hetkiä että antaa meille tulevaisuuden suuntaa. Teos ’Nyt’ ruostuu ajan kulumisen myötä, ja se oli taiteilijan tarkoituskin. Muutos ja pysyvyys ovat tämän taideteoksen peruselementtejä, jotka kuvaavat Tampereen henkeä, kertoo Tampereen taidemuseon johtaja Selma Green.

Lisätiedot:

Laura Lehtinen
koordinaattori
Frei Zimmer Oy
p. 050 379 3555
laura.lehtinen@freizimmer.fi

Selma Green
museonjohtaja
Tampereen taidemuseo
p. 040 689 3800
selma.green@tampere.fi

Antti Haukka
liikennepäällikkö
Tampereen Raitiotie Oy
p. 040 180 7096
antti.haukka@tampereenraitiotie.fi

Tiedotteen teksti: Henna Puisto, Tampereen Raitiotie Oy

Ratikan taide -ohjelmasta

Tampereen Ratikka on tuonut taiteen osaksi matkustuskokemusta. Taiteesta sen erilaisissa muodoissa pääsee nauttimaan niin vaunuissa kuin raitiotien ympäristössäkin. Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen Raitiotie Oy, ja taiteen toteutusta koordinoi Frei Zimmer Oy. 

Tällä hetkellä Ratikan taide -ohjelmaan on osallistunut 86 taiteilijaa ja valmiita taideprojekteja on 58. Tutustu Ratikan taiteen kokonaisuuteen osoitteessa www.tampereenratikka.fi/ratikan-taide

Lue myös: