Tampereen taideratikka saa uuden teoksen – Teos vie matkalle järviluontoon

Tampereen taideratikka saa jälleen ylleen uuden taideteoksen. Tiistaista 23. toukokuuta lähtien liikennöivän taideratikan kylkiä koristaa Tomi Ivalon teos Matkalla järvien välissä. Taideratikan kyljet ovat keskenään erilaiset. Teos on levittäytynyt myös vaunun sisälle ja se tarjoaa matkustajalle mahdollisuuden uppoutua matkan aikana Tampereen rantojen äänimaailmaan.

Tampereen taideratikka. Tomi Ivalon teos Matkalla järvien välissä.
Tampereen taideratikka. Vaunun kylkiä koristaa Tomi Ivalon teos Matkalla järvien välissä. Vaunun kyljet ovat keskenään erilaiset. Katso lisää kuvia alapuolelta. Kuva: Pasi Tiitola/ Tampereen Raitiotie Oy

Tampereella on liikennöinyt taideratikka joulukuusta 2021 lähtien. Taideratikan kylkiä koristavat puolen vuoden välein vaihtuvat teokset. Vaihtuvia teoksia on yhteensä viisi, joista nyt nähtävä Tampereen järviluonnolle kunniaa tekevä Tomi Ivalon teos on neljäs.

– Tampere syntyi Näsijärven ja Pyhäjärven väliselle kannakselle, jossa Ratikkakin nyt kulkee. Teoksessani järvet symboloivat Tampereen menneisyyttä ja tulevaisuutta. Niiden henkinen merkitys tamperelaisille kasvaa koko ajan, taiteilija Tomi Ivalo kuvailee teostaan.

Tampereen taideratikka. Tomi Ivalon teos Matkalla järvien välissä.
Tampereen taideratikka. Vaunun kylkiä koristaa Tomi Ivalon teos Matkalla järvien välissä. Vaunun kyljet ovat keskenään erilaiset. Kuva: Pasi Tiitola/ Tampereen Raitiotie Oy

Taideratikan kyljet ovat keskenään erilaiset. Teoksen sininen puoli on nimeltään Näsijärven sinisen päivän hetki. Toinen, punertava puoli, on nimeltään Pyhäjärven kultainen iltahetki. Teos levittäytyy taideratikan kylkien lisäksi myös vaunun sisätiloihin. Kussakin vaunun kolmesta moduulista nähdään järviluonnon asukkeja eri teemoilla: järven matkaajat, järven asukkaat ja järven pinnalla. Sisäpuolen taidegalleriaan kuuluu peräti 33 teosta. Teokseen kuuluu myös Tampereen rantojen luontoäänien äänimaailma, johon matkustaja pääsee sukeltamaan skannaamalla taideratikasta löytyvän qr-koodin tai siirtymällä osoitteeseen tampereenratikka.fi/matkalla-jarvien-valissa.

– ”Niin kauas kuin silmäin siintää, nään järviä lahtineen”, kertoo Pirkanmaan maakuntalaulu. Tein Tampereen Ratikasta ulkopuolelta taideteoksen ja sisäpuolelta 33 teosta sisältävän taidegallerian, jonne tuo Tampereen rantojen tunnelma siirtyy kuvien ja rantaäänien kautta. Lienee ainutlaatuinen kokeilu Suomessa ja monessa muussakin maassa. Kiva nähdä, miten ideani toimii Matkalla järvien välissä -näyttelyssä, Ivalo jatkaa.

Uusi taideteos alkaa liikkua Tampereen katukuvassa tiistaiaamuna 23. toukokuuta. Tiistain taideratikka kulkee linjalla 1 Sorin aukion ja Taysin välillä. Vaunu lähtee linjalle klo 4-5 aamulla.

Taideratikan teoksille ja pop-up-esityksille jatkoa luvassa

Tampereen taideratikan teosten suunnitteluun järjestettiin kesällä 2021 avoin suunnittelukilpailu, johon osallistui sata ehdokasta. Tuomaristo valitsi ehdokkaiden joukosta kymmenen teosta, jotka pääsivät yleisöäänestykseen. Äänestämällä yleisö pääsi valitsemaan viisi taideteosta toteutettavaksi taideratikan kylkiin. Ivalon teos tuli yleisöäänestyksessä viidenneksi 1165 äänellä.

Ensimmäisenä taideratikan kyljissä nähtiin Mari Hyden pimeässä hehkuva The Glow -teos. Sen jälkeen taideratikka toi Tampereen katukuvaan kuva- ja sarjakuvataiteilija Juliana Hyrrin Paratiisiratikan, jossa amurintiikerit vartioivat matkustajia kollaasinomaisessa teoksessa. Tiikerit antoivat sen jälkeen tilaa Milla Vuorelan 151 matkustajaa­– teoksen kissoille. Tomi Ivalon Matkalla järvien välissä -teoksen jälkeen vaunu saa ylleen Teemu Raudaskosken Värivirta -teoksen.

– Taideratikan teokset ovat keränneet paljon positiivista huomiota ja ihmiset ovat pitäneet niistä kovasti. Suunnittelemme parhaillaan jatkoa konseptille. Kesäkaudella 2022 järjestimme taideratikassa myös pop-up-esityksiä. Esityksiä nähdään lisää syksyllä 2023. Tiedotamme myöhemmin tarkemmin sekä taideratikan teosten ja sponsorihakujen että pop-upien jatkosta, Tampereen Raitiotie Oy:n viestintäpäällikkö Sari Mäkelä kertoo.

Taideratikan toiminnasta vastaa Tampereen Raitiotie Oy. Taideratikan teokset mahdollistavat Tampereen kaupunki, Lumme Energia, OP Tampere sekä Vincit Oy.

Tampereen taideratikan teoksiin voi tutustua osoitteessa www.tampereenratikka.fi/taideratikka.

Lisätiedot:

Antti Haukka
Liikennepäällikkö
Tampereen Raitiotie Oy
puh. 040 180 7096
antti.haukka@tampereenraitiotie.fi

Laura Lehtinen
Koordinaattori
Frei Zimmer Oy
puh. 050 379 3555
laura.lehtinen@freizimmer.fi

Ratikan taide -ohjelmasta

Tampereen Ratikka on tuonut taiteen osaksi matkustuskokemusta. Taiteesta sen erilaisissa muodoissa pääsee nauttimaan niin vaunuissa kuin raitiotien ympäristössäkin. Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen Raitiotie Oy, ja taiteen toteutusta koordinoi Frei Zimmer Oy. 

Tällä hetkellä Ratikan taide -ohjelmaan on osallistunut 86 taiteilijaa ja valmiita taideprojekteja on 59. Tutustu Ratikan taiteen kokonaisuuteen osoitteessa www.tampereenratikka.fi/ratikan-taide

Lue myös: