Tampereen taideratikan uudessa teoksessa kuohuu värikäs Tammerkoski

Tampereen taideratikka saa ylleen uuden taideteoksen. Maanantaista 27. marraskuuta lähtien liikennöivän taideratikan kylkiä koristaa seuraavat kuusi kuukautta Teemu Raudaskosken Värivirta-teos. Teoksessa vaunun kyljet ovat keskenään erilaiset.

Tampereen taideratikan teos Värivirta
Värivirta-taideteos alkaa liikkua Tampereen katukuvassa maanantaina iltapäivällä 27. marraskuuta. Kuva: Pasi Tiitola/Tampereen Raitiotie Oy

Tampereen taideratikan uusi Teemu Raudaskosken Värivirta-teos on kunnianosoitus Tampereen Ratikalle ja Tammerkoskelle.

– Taideratikka-kilpailuun tehty Värivirta-teos syntyi intensiivisessä työskentelysessiossa. Se on helposti lähestyttävä abstrakti maalaus, eräänlainen värikäs Tammerkoski, josta eri-ikäiset Ratikan käyttäjät voivat löytää yksityiskohtia ja mielleyhtymiä. Orgaaniset ja ystävälliset muodot kutsuvat Ratikan kyytiin ja tuovat vähän vastapainoa kulmikkaalle kaupunkiympäristölle, taiteilija Teemu Raudaskoski kuvailee teostaan.

Uusi taideteos alkaa liikkua Tampereen katukuvassa maanantaina iltapäivällä 27. marraskuuta. Maanantaina taideratikka kulkee linjalla 3 Hervantajärven ja Santalahden välillä. Vaunu lähtee linjalle noin klo 14.

Tampereella on liikennöinyt taideratikka joulukuusta 2021 lähtien. Taideratikkaan on valittu yleisöäänestyksellä viisi teosta, joista Raudaskosken Värivirta on viimeinen. Teos sijoittui yleisöäänestyksessä neljänneksi 2043 äänellä. Yhteensä äänestyksessä saatiin peräti 17391 ääntä. Taideratikan teokset ovat vaihtuneet puolen vuoden välein, joten Värivirta nähdään Tampereen katukuvassa toukokuun loppuun asti.

Teemu Raudaskosken Värivirta-teos taideratikan kyljissä
Tampereen taideratikan uusi teos on kunnianosoitus Tampereen Ratikalle ja Tammerkoskelle. Kuva: Pasi Tiitola/Tampereen Raitiotie Oy

Taideratikan uusien kumppanien haku alkaa marraskuussa ja teosten haku alkuvuodesta

Taideratikan toiminnasta vastaa Tampereen Raitiotie Oy. Kauden 2021–2024 teokset mahdollistavat Tampereen kaupunki, Lumme Energia, OP Tampere sekä Vincit Oy.

– Olemme käynnistäneet uusien kumppanien haun kaudelle 2024–2026. Ilman taideratikan kumppaneita toiminta ei olisi mahdollista. Taideratikan kumppanit saavat pitkäaikaista näkyvyyttä Tampereen katukuvassa ja taideratikan näytöillä. He pääsevät myös osallistumaan taideratikan teosten esikarsintaan, liikennepäällikkö Antti Haukka Tampereen Raitiotie Oy:stä selventää.

Tampereen taideratikan teosten suunnitteluun järjestettiin kesällä 2021 avoin suunnittelukilpailu, johon osallistui sata kilpailijaa. Tuomaristo valitsi ehdokkaiden joukosta kymmenen teosta, jotka pääsivät yleisöäänestykseen. Taideratikan kauden 2024–2026 teokset haetaan jälleen avoimella prosessilla ja yleisö pääsee äänestämään suosikkiteoksensa vaunun ylle. Teosten haku aloitetaan alkuvuodesta.

– Taideratikan teokset ovat miellyttäneet kovasti kaupunkilaisten ja täällä vierailevien silmiä. Olemme jopa saaneet palautetta, että Tampereelle on haluttu tulla varta vasten matkustamaan taideratikalla. Saamamme positiivisen palautteen perusteella haluamme tuoda jatkossakin vaihtuvia taideteoksia tamperelaisten ihasteltaviksi, Tampereen Raitiotie Oy:n viestintäpäällikkö Sari Mäkelä kertoo.

Teosten yleisöäänestyksen voittajat tullaan palkitsemaan rahallisesti. Tampereen Raitiotie Oy tiedottaa tarkemmin teosten haun alkamisesta ja yleisöäänestyksestä Tampereen Ratikan kanavissa.

Taideratikan pop-up-esitykset jatkuvat keväällä 2024

Tampereen taideratikassa on järjestetty myös pop-up-esityksiä. Ensimmäiset esitykset järjestettiin kesällä 2022 ja niitä on jatkettu syyskaudella 2023 teemalla ”Tamperelaiset legendat”. Esityksiä on nähty syksyllä Tampereen taidemuseon taideklovneilta, Lost in Music-festivaalilta, Särkänniemen Karmiva karnevaali -tapahtumalta ja Tampere Jazz Happeningilta. Joulukuussa on tulossa vielä jouluista ohjelmaa, josta kerrotaan myöhemmin Ratikan kanavissa.

Ensi vuoden helmi-maaliskuussa pop-up-esityksiä tullaan järjestämään teemalla ”Tulevaisuuden klassikot”. Tampereen Raitiotie Oy tiedottaa esityksistä lähempänä niiden ajankohtaa.

Pop-up-esityksistä vastaa Tampereen Raitiotie Oy ja esitykset tuotetaan yhteistyössä Pirkanmaan festivaalit – Pirfest ry:n kanssa.

Tampereen taideratikan aiemmat teokset

Lisätiedot:

www.tampereenratikka.fi/taideratikka

Antti Haukka
Liikennepäällikkö
Tampereen Raitiotie Oy
puh. 040 180 7096
antti.haukka@tampereenraitiotie.fi

Laura Lehtinen
Koordinaattori
Frei Zimmer Oy
puh. 050 379 3555
laura.lehtinen@freizimmer.fi

Sari Mäkelä
Viestintäpäällikkö
Tampereen Raitiotie Oy
puh. 040 800 4202
sari.makela@tampereenraitiotie.fi

Ratikan taide -ohjelmasta

Tampereen Ratikka on tuonut taiteen osaksi matkustuskokemusta. Taiteesta sen erilaisissa muodoissa pääsee nauttimaan niin vaunuissa kuin raitiotien ympäristössäkin. Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen Raitiotie Oy, ja taiteen toteutusta koordinoi Frei Zimmer Oy. Tällä hetkellä Ratikan taide -ohjelmaan on osallistunut 86 taiteilijaa ja valmiita taideprojekteja on 58. Tutustu Ratikan taiteen kokonaisuuteen osoitteessa www.tampereenratikka.fi/ratikan-taide

Lue myös: