Tampereen taideratikassa nähdään syksyn ajan monipuolisia pop-up-esityksiä – ”Tamperelaiset legendat” valtaavat vaunun

Yksi Tampereella liikennöivistä ratikoista on taideratikka, jonka kyljissä nähdään puolen vuoden välein vaihtuvia taideteoksia. Viime vuonna taideratikassa päästiin nauttimaan ensimmäistä kertaa myös lyhyistä pop-up-esityksistä, joita nähtiin viiden kuukauden ajan. Taideratikan pop-up-esitykset tekevät paluun syyskuussa ja niitä nähdään marraskuun loppuun asti. Syksyn ajan ”tamperelaiset legendat” ottavat taideratikan haltuun monipuolisilla ja yllättävillä esityksillä.

Tampereen taideratikan pop-up-esitysten sarja saa jatkoa syyskuun 12. päivästä lähtien. Taideratikassa tullaan näkemään syyskuusta marraskuun loppuun esityksiä kuudelta tunnetulta tamperelaiselta toimijalta. Kunkin esityksistä päästään nauttimaan kahtena päivänä. Tampereen Ratikan taiteen ohjelmasta ja siihen liittyvän taideratikan toiminnasta vastaa Tampereen Raitiotie Oy. Taideratikan esitykset tuotetaan yhteistyössä Pirkanmaan festivaalit – Pirfest ry:n kanssa.

– Ratikan taiteen teokset ja taideratikka ovat kiinnostaneet kovasti tamperelaisia. Ratikan taiteen kokoelmaan saadaan lisää teoksia myös tulevaisuudessa ja taideratikallekin suunnitellaan parhaillaan jatkoa. Taideratikka on mainio alusta myös elävälle taiteelle ja paikallisen kulttuurielämän esiintuomiselle. On mukavaa, että pääsemme jälleen elävöittämään taideratikan matkustuskokemusta, Tampereen Raitiotie Oy:n viestintäpäällikkö Sari Mäkelä kertoo.

– Taideratikan ensimmäiset pop-up-esitykset toteutettiin viime vuonna kahdeksan eri festivaalin voimin, ja oli ilo nähdä, kuinka taide-elämykset ilahduttivat ja inspiroivat matkustajia. Syksyn ohjelmassa on mukana kaksi musiikkifestivaalia sekä neljä muuta tamperelaista kulttuuritoimijaa, joiden kesken pääsemme jälleen tarjoamaan eläviä yllätyksiä ja iloa arkeen niin kaupungin asukkaille kuin satunnaisille matkailijoillekin, jatkaa Pirkanmaan festivaalit ry:n toiminnanjohtaja Tiina Kuusisto.

Musiikkia, klovneriaa, karnevaalitunnelmaa ja teatteria matkalipun hinnalla

Museoklovnit Ratikassa
Museoklovnit odottavat jo innolla esiintymisvuoroaan taideratikassa. Kuva: Leena Lehti

Taideratikka liikennöi esityspäivinä linjalla 3. Esitysten tarkemmat kellonajat julkaistaan Tampereen Ratikan kanavissa päivää ennen esityksiä.

– Matkustajat ovat suhtautuneet pop-up-esityksiin myönteisesti. Hymyilevät kasvot ovat paras kiitos niin meille kuin esiintyjille, mutta olemme keränneet palautetta myös kirjallisesti verkkosivuillamme. Pirfest on innostanut jälleen pop-upien tuottajiksi mielenkiintoisen paikallisten toimijoiden joukon. Tavoitteenamme on tarjota mahdollisimman monipuolista ja mielekästä seurattavaa matkan aikana. Odotamme itsekin innolla taideratikan esitysten syksyä, Mäkelä toteaa.

Esitysten sarjan aloittaa Teekkarikuoro Hervannan 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kuoro esiintyy taideratikassa tiistaina 12.9. ja torstaina 14.9. Teekkarikuoro on tehnyt musiikkia hyvällä yhteishengellä ja meiningillä jo yli 35 vuotta. Sekakuoroon kuuluu n. 50 laulajaa, mutta taideratikassa esiintyy tällä kertaa hieman pienempi kokoonpano.

Keskiviikkona 20.9. ja perjantaina 22.9. taideratikan kyytiin astuvat Tampereen taidemuseoltakin tutut taideklovnit SuperrRuuti ja Hötsis. Klovnit jakavat kokemuksiaan taidemuseon meneillään olevasta vuoden nuoren taiteilijan Eetu Huhtalan näyttelystä, kertovat Ratikan taiteesta ja ovat muutenkin avoimia erilaisille taiteellisille ja vähemmän taiteellisille keskusteluille sekä kohtaamisille. Saattavat klovnit innostua itsekin taiteilemaan matkan aikana.

Lokakuun pop-up-esitykset aloittaa Lost In Music, Suomen suurin showcase-festivaali, joka järjestetään Tampereella 4.–7.10.2023. Festivaali tuo taideratikkaan torstaina 5.10.  herkästä tulkinnastaan ja vahvoista lyriikoistaan tunnetun Ville Veikan. Nuori laulaja-lauluntekijä on noussut vuoden sisällä yhdeksi puhutuimmista uusista artistinimistä. Perjantaina 6.10. Lost In Musicin mukana taideratikkaan hyppää Satu Lii trio-kokoonpanonsa kanssa. Satu Liin nostalgisen pehmeässä folk popissa voi kuulla sävyjä myös iskelmäperinteestä.

Lokakuussa Särkänniemen Karmiva karnevaali saapuu jälleen tuomaan iloa ja jännitystä Tampereen syksyyn. Keskiviikkona ja torstaina 11. ja 12. lokakuuta voit virittäytyä taideratikassa karnevaalitunnelmaan LundDancen ja Särkänniemen tarjoamalla elämyksellisellä teemaan sopivalla performanssilla. Karmivan karnevaalin tapahtumapäivät ovat 6.–8.10. ja 12.–21.10.2023. Pääset tapahtumaan helposti Ratikalla, sillä Särkänniemen pysäkki avattiin 7. elokuuta, kun Ratikan liikennöinti Santalahteen aloitettiin.

Marraskuussa taideratikassa kuullaan suomalaisten jazz-tapahtumien lippulaivan, Tampere Jazz Happeningin, tarjoamia esityksiä. 2.–5. marraskuuta järjestettävä tapahtuma kokoaa yhteen modernin jazzin kotimaiset ja kansainväliset kärkinimet ja tulevaisuuden suunnannäyttäjät vuosittain. Tapahtuma jalkautuu taideratikkaan torstaina 2.11. ja perjantaina 3.11. Torstaina vaunun ottaa haltuunsa tamperelainen säveltäjä, tuottaja ja multi-instrumentalisti Markus Pajakkala, joka on tuttu hahmo monien suomalaisten bändien riveistä sekä omasta yhtyeestään Utopianistista. Perjantaina Pajakkala saa kumppanikseen rovaniemeläislähtöisen kitaristin ja musiikin sekatyöläisen Matti Salon.

Taideratikan pop-up-esitysten syksyn 2023 sarjan päättää jo vuodesta 1901 toiminut ikoninen Tampereen Työväen Teatteri. Teatterin eri esitysten hahmot jalkautuvat taideratikkaan perjantaina 17. marraskuuta ja torstaina 23. marraskuuta.

Tampereen Raitiotie Oy pidättää oikeuden ohjelmamuutoksiin. Taideratikan pop-up-esitysten sarjaa jatketaan keväällä 2024 teemalla ”Tulevaisuuden klassikot”.

Taideratikasta ja pop-up-esityksistä

 • Tampereella on liikennöinyt taideratikka joulukuusta 2021 lähtien.
 • Taideratikan kylkiä koristavat puolen vuoden välein vaihtuvat taideteokset. Teokset on valittu yleisöäänestyksellä.
 • Keväällä 2022 Tampereen Raitiotie Oy aloitti taideratikassa pop-up-esitysten tuotannon yhteistyössä Pirkanmaan festivaalit ry:n (Pirfest) kanssa.
  o Pop-up-esitykset ovat lyhyitä n. 10–30 minuutin mittaisia esityksiä, joiden tarkkaa sisältöä ei paljasteta etukäteen matkustajille.
  o Huhti-syyskuussa 2022 taideratikassa nähtiin esityksiä kahdeksalta pirkanmaalaiselta festivaalilta.
  o Pop-up-esitysten sarja saa jatkoa syksyllä 2023 syyskuun 12. päivästä lähtien. Esitysten teemana on ”Tamperelaiset legendat”. Esityksiä nähdään kuudelta eri toimijalta.
  o Pop-up-esityksiä nähdään lisää keväällä 2024. Silloin esitysten teemana on ”Tulevat klassikot”.

Lisätietoja:

www.tampereenratikka.fi/taideratikka

Sari Mäkelä
Viestintäpäällikkö
Tampereen Raitiotie Oy
p. 040 800 4202
sari.makela@tampereenraitiotie.fi

Tiina Kuusisto
Toiminnanjohtaja
Pirkanmaan festivaalit – Pirfest ry
Puh. 0400 252 181
tiina.kuusisto@pirfest.fi

Lue myös: