Tampereelle tilataan lisää raitiovaunuja – Tampereen Raitiotie Oy ja Škoda Group allekirjoittivat tilaussopimuksen yhteensä 8 vaunusta

Tampereen Raitiotie Oy ja Škoda Groupiin kuuluva Škoda Transtech Oy allekirjoittivat toukokuussa sopimuksen viiden lisävaunun toimittamisesta Tampereelle. Sopimusta on 14.12.2022 täydennetty kolmen lisävaunun tilauksella. Kyseessä on Tampereen Ratikan vaunusopimuksen option käyttäminen.

Tampereen Lyyli-ratikka
Lyyli on Lajinsa ensimmäinen Tampereen Ratikka. Se saapui Tampereelle 23.5.2020. Lyyli kuljettaa matkustajia, mutta sillä on myös erikoistehtävä. Vaunua käytetään samalla uusien palveluiden, teknologioiden ja matkustuskokemusta parantavien innovaatioiden testaukseen. Kuva: Pasi Tiitola/ Tampereen Raitiotie Oy

Tampereen raitiotien osalla 2 eli Pyynikintorin ja Lentävänniemen välillä aloitetaan liikennöinti tammikuussa 2025. Tampereen Raitiotie Oy on tilannut liikennöintiin kahdeksan uutta raitiovaunua. Vaunutilausta on täydennetty aiemmasta, toukokuussa tehdystä, tilauksesta kolmella lisävaunulla.

– Tampereen Ratikan matkustajamäärät ovat jatkuvassa kasvussa. Vaunujen lisätilauksella haluamme vastata kysyntään ja varmistaa, että kapasiteettimme riittää jatkossakin, kun raitiotie laajenee, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö selventää.

– Uudet raitiovaunut toimitetaan Tampereelle heinäkuun 2024 ja huhtikuun 2025 välisenä aikana. Edeltäjiensä tapaan vaunut tullaan nimeämään sen perusteella, minä päivänä ne nimipäiväkalenterin mukaan saapuvat. Yleisö pääsee jälleen vaikuttamaan lopullisiin nimiin äänestämällä, Sirviö jatkaa.

Kahdeksan vaunun ja niiden yhteydessä hankittavien varaosien kokonaishinta on yli 30 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä Tampereella liikennöi kaksikymmentä Škoda Groupin Kajaanin Otanmäen tehtaalla valmistamaa ForCity Smart Artic -raitiovaunua. Niistä ajossa on kerrallaan 15 vaunua kahdella linjalla Taysin alueelta Sorin aukiolle ja Hervannasta Pyynikintorille. Ensi kesänä, 7. elokuuta, Ratikan liikennöinti aloitetaan Pyynikintorin ja Santalahden välillä. Silloin ajossa on kerrallaan 16 vaunua.

Kun Tampereen raitiotien osa 2 Pyynikintorilta Lentävänniemeen otetaan kokonaisuudessaan käyttöön alkuvuodesta 2025, Tampereella liikennöi 25 vaunua. Kevään 2025 aikana käyttöön otetaan vielä 3 vaunua lisää.

Tampereen Ratikka on Škodan ensimmäinen Suomessa valmistama pikaraitiovaunu. Škoda Transtech Oy valmistaa mm. raitiovaunuja yhteistyössä emoyhtiönsä kanssa Helsinkiin ja Tampereelle sekä Saksan Rhein-Neckar-alueelle ja Berliinin Schöneicheen.

– Ratikkamme ovat osoittaneet luotettavuutensa ja palvelukykynsä ja tästä selvä osoitus on kolmen uuden raitiovaunun tilaus Tampereelle. Tamperelaiset ovat ottaneet ForCity Smart Artic X34 -raitiovaunumme hyvin vastaan ja niistä on tullutkin Tampereen kasvun ja kehityksen symboli. Kaupunki onkin suunnittelemassa nykyisen linjaverkoston laajentamista, toimitusjohtaja Juha Vierros Škoda Transtechista kertoo.

Škoda Transtech Oy toimii myös Tampereen Ratikan vaunujen kunnossapitäjänä. Hervannan raitiotievarikolla vaunujen päivittäishuollossa ja korjaamolla työskentelee 17 henkilöä.

Lisätiedot:

Pekka Sirviö
Toimitusjohtaja
Tampereen Raitiotie Oy
puh. 040 334 5798
pekka.sirvio@tampereenraitiotie.fi

Juha Vierros
Toimitusjohtaja
Škoda Transtech Oy
puh. 050 394 7687
juha.vierros@skodagroup.com

Tiedotteen teksti: Sari Mäkelä, Tampereen Raitiotie Oy

Lue myös: