Tampereen raitiotien ajojohtimille tehdään muutostöitä arkiöisin kevään ajan

Raitiotieallianssi tekee Tampereen Ratikan sähköratarakenteiden muutostöitä keskusta-alueella 5.3.–28.5. Töitä tehdään Hämeenkadulla, Pirkankadulla sekä Hatanpään valtatien raitiotieosuudella pääsääntöisesti arkiöisin (su-pe) raitioliikenteen normaalin liikennetauon aikana klo 23.00–5.00. Työt on järjestelty niin, että ne haittaavat raitioliikennettä mahdollisimman vähän.

Tampereen Ratikka Sorin aukiolla.
Tampereen Ratikka Sorin aukiolla. Kuva: Wille Nyyssönen/Tampereen Raitiotie Oy

Raitiotien sähköratarakenteiden muutostöitä tehdään viime kesänä Pirkankadulla ja Hatanpään valtatiellä tapahtuneiden sähköratahaasteiden vuoksi. Sähkörataan tehtiin tarvittavia ja ennakoivia korjaustoimenpiteitä välittömästi vaurion syntymisen jälkeen. Nyt tehtävillä laajemmilla muutoksilla pyritään ehkäisemään vastaavien ongelmien toistuminen helteisillä keleillä jatkossa.

– Tavoitteena on varmistaa, että ajojohtimien riippuma ei kesällä lämpölaajenemisen vuoksi kasva liian suureksi ja pääse haittaamaan raitioliikennettä. Käytännössä muutokset tehdään tukijohtimia nostamalla ja ajojohtimen jänneväliä lyhentämällä, Raitiotieallianssin ratajohdon tekniikkalajivastaava Jori Friman kertoo. 

Sähköratatyöt aloitetaan ensimmäiseksi Pirkankadulla ja niiden kesto on muutaman viikon ajan. Sen jälkeen vuorossa on Hatanpään valtatien liittymäalue ja loppukeväällä työskennellään sekä Hämeenkadulla että Hatanpään valtatiellä. Töissä käytetään nostokorikurottajia. Auto- ja pyöräliikennettä ohjataan töiden ajan liikenteenohjaajien avulla. Jalankulkureitteihin töillä ei ole vaikutusta. 

Sähköradan korjaustyöt tehdään Raitiotieallianssin toimesta takuutyönä. Tampereen raitiotien ensimmäiset linjat valmistuivat vuonna 2021, ja rakentamistöillä on viiden vuoden takuuaika. Tampereen Raitiotie Oy vastaa tilaajana Tampereen raitiotieinfrastruktuurin rakentamisesta, kalustohankinnasta ja rahoituksen järjestämisestä sekä Tampereen Ratikan raitiotiejärjestelmän toimivuudesta.

– Meille on tärkeää, että tehtävät muutostyöt aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa asukkaille ja matkustajille. Toisaalta niitä tekemällä pidämme huolta, että Tampereen Ratikka palvelee myös jatkossa mahdollisimman luotettavasti. Muutamien viikkojen aikana linjan 3 myöhäisimpiä vuoroja järjestellään uudelleen, jotta työaikaa saadaan pidennettyä. Pahoittelemme töistä aiheutuvia liikenne- ja meluhaittoja, Tampereen Raitiotie Oy:n ratapäällikkö Markus Keisala toteaa.

Muutostöiden vaikutukset Ratikkaliikenteeseen

Sähköratarakenteiden muutostöitä tehdään sunnuntain ja perjantain välisinä öinä pääsääntöisesti klo 23.00–5.00. Muutamina viikkoina linjan 3 (Pyynikintori-Hervanta) myöhäisimmät vuorot liikennöivät poikkeuksellisesti Sorin aukion pysäkille, jotta saadaan pidempi työskentelyaika.

Nysse tiedottaa aikataulu -ja reittimuutoksista digitaalisilla pysäkki- ja matkustamonäytöillä, verkkosivuillaan, reittioppaassa, aikataulupalvelussa ja Nysse poikkeusinfon Twitter-kanavalla.

Vaikutukset Ratikan liikennöintiin ovat seuraavat

  • Muutokset koskevat viikkoja 10, 18 ja 19 ma-pe öinä, pois lukien vapun jälkeinen yö.
  • Pyynikintorilta ei liikennöidä klo 23 jälkeen. Kyseisinä öinä viimeinen lähtö Pyynikintorilta on klo 22.46. Tämän jälkeiset lähdöt lähtevät Sorin aukiolta.
  • Aikataulut pysyvät ennallaan Koskipuistosta eteenpäin, eli esimerkiksi normaalisti klo 23.01 lähtö Pyynikintorilta muuttuu 23.04 lähdöksi Sorin aukiolta.
  • Keskustan suuntaan liikennöitäessä viimeinen Hervannasta lähtevä ja Pyynikintorille liikennöivä Ratikka on klo 21.59 lähtö Hervantajärveltä.
  • Kaupin kampukselta toiseksi viimeinen vuoro klo 22.16 ajetaan Pyynikintorille, mutta Kaupin kampuksen viimeinen lähtö klo 22.31, liikennöidään poikkeuksellisesti Sorin aukiolle.
  • Seuraavana aamuna palataan aina normaaliin aikatauluun.

Mahdollisen JHL:n lakon vaikutuksista tuleviin sähköratatöihin tiedotetaan tarvittaessa osoitteessa raitiotieallianssi.fi.

Lisätiedot:

Jori Friman
Ratajohdon tekniikkalajivastaava
Raitiotieallianssi
puh. 040 8625 047

Markus Keisala
Ratapäällikkö
Tampereen Raitiotie Oy
puh. 040 334 7824
markus.keisala@tampereenraitiotie.fi

Lue myös: