Tampereen Ratikan avoimen koeliikenteen aloitusta siirretään heikentyneen koronatilanteen vuoksi

Tampereen Ratikan avoimen koeliikenteen aloitusta siirretään heikentyneen koronatilanteen vuoksi

Tampereen Ratikan liikennöinti on määrä aloittaa maanantaina 9. elokuuta. Sitä ennen Ratikan matkalla on vielä yksi etappi; matkustajille avoimen koeliikenteen aloittaminen. Koronatilanteesta johtuen avoimen koeliikenteen aloitusta matkustajien kanssa on päätetty siirtää toukokuulle. Koeliikenne aloitetaan kuitenkin alkuperäisen aikataulun mukaisesti 1.4. – ilman asiakkaita.

Kuva: Pasi Tiitola/ Tampereen Raitiotie Oy

Tampereen Ratikan avoin koeliikenne on Ratikan käyttöönoton kannalta tärkeä vaihe, jossa viimeistellään palvelukokemus ja testataan liikennöinnin suunnitelmat. Ratikan kyytiin otetaan silloin maksavia asiakkaita, mutta Ratikka ei liikennöi vielä säännöllisesti eivätkä bussilinjastoon tehtävät muutokset ole vielä voimassa. Samalla kuljettajat ja liikenteenohjaajat saavat arvokasta kokemusta matkustajien kanssa aikataulun mukaan ajamisesta. Avoimen koeliikenteen aloittaminen on käänteentekevä vaihe myös matkustajien kannalta, sillä silloin he pääsevät tutustumaan Ratikalla matkustamiseen ja voivat sitä kautta vaikuttaa palvelukokemuksen hiomiseen.

Koronatilanteen vuoksi avointa koeliikennettä ei voida aloittaa 1.4. matkustajien kanssa, mutta se aloitetaan kuitenkin ilman heitä. Koeliikennevaiheessa tehdään asiakastestausta kuten aiemminkin, suljetuissa pienissä ryhmissä. Tampereen Ratikan avoimen koeliikenteen aloittamisen ajankohdan siirtämisestä toukokuulle on päätetty Tampereen Ratikan liikennöintiallianssin toimesta ja sitä on arvioitu myös Tampereen kaupungin häiriötilannejohtoryhmässä. Tarkka päivämäärä päätetään koronatilanteen mukaan. Aiheesta tiedotetaan uudelleen huhtikuun alkupuolella.

– Kiinnostus Ratikkaa kohtaan on huipussaan, ja aiempien kokemusten ja saadun palautteen perusteella on syytä olettaa, että mahdollisuus päästä Ratikan kyytiin ensimmäistä kertaa saisi suuren ihmisjoukon liikkeelle. Tästä syystä meidän on pakko toimia vastuullisesti ja siirtää ajankohtaa, jolloin Ratikalla matkustamista pääsee kokeilemaan avoimesti, Tampereen seudun joukkoliikenne Nyssen joukkoliikennejohtaja Mika Periviita kertoo.

Tampereen raitiotiejärjestelmän ja vaunujen käyttöönotto on sujunut aikataulussa – osittain ollaan jopa etuajassa. Tampereen Ratikka on herättänyt mielenkiintoa niin paikallisesti kuin kansallisestikin siitä asti, kun raitiotien rakentamisesta Tampereelle alettiin keskustella. Ratikan suosiosta kertovat mm. se, että raitiovaunun mallikappaleeseen tutustui vajaan viikon aikana Maketti-näyttelyssä jopa yli 15 000 ihmistä sekä se, että koeajojen aloittaminen Tampereen keskustassa keräsi kadunvarrelle satoja, ellei tuhansia kiinnostuneita.

– Hankkeemme on edennyt esimerkillisesti ja tällaisen päätöksen tekeminen on raskasta niin tilaajan kuin Ratikan tekijöidenkin kannalta. Asia on ikävä myös kaikkien niiden kannalta, jotka ovat odottaneet kovasti kyytiin pääsyä. Olemme todella iloisia siitä, kuinka innokkaasti tamperelaiset suhtautuvat kaupungilla liikkuvaan Ratikkaan ja odottavat liikennöinnin alkua. Saamme tästä päivittäin palautetta erityisesti sosiaalisessa mediassa. Toivottavasti Ratikkafanit jaksavat vielä odottaa, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö sanoo.

Matkasta tehdään yhdessä turvallinen

Joukkoliikenteeseen tuli 22.2. tartuntatautilain perusteella velvoittavia toimenpiteitä, joista huolehditaan tarkasti myös Nysse-liikenteessä niin busseissa kuin raitiovaunuissakin. Avoimen koeliikenteen aloituksessa noudatetaan voimassaolevia suosituksia ja määräyksiä.

– Voimme olettaa, että jonkinlaiset koronarajoitukset ovat voimassa vielä silloinkin, kun aloitamme Ratikan avoimen koeliikenteen. Olemme varautuneet myös tartuntalain velvoitteisiin Tampereen Ratikassa. Toivomme toki, että koronasulun toimet purevat hyvin, Sirviö selventää.

Tällä hetkellä joukkoliikenteen toimijoiden tulee tarjota matkustajille mahdollisuus ylläpitää riittävää käsihygieniaa, matkustajille tulee antaa tartuntojen leviämistä estäviä toimintaohjeita, liikennevälineiden pintoja on puhdistettava tehostetusti ja ilmastointiin on kiinnitettävä huomiota. Lisäksi matkustajien oleskelu liikennevälineissä on järjestettävä siten, että he voivat olla riittävän etäällä toisistaan liikennevälineen erityispiirteet huomioiden ja matkustajien liikennevälineisiin siirtymistä ja sieltä poistumista on ohjattava, jotta heillä on mahdollisuus pitää riittävät turvavälit toisiinsa.

– Valmistaudumme lukuisin toimenpitein turvalliseen avoimen koeliikenteen käynnistämiseen. Raitiovaunuihin asennetaan käsidesiautomaatit, matkustajapaikkojen määrää rajoitetaan määräysten mukaisesti ja informoimme matkustajia kuulutuksin, ohjevideoin ja opastein. Vaunut ovat hyvin ilmastoituja, mutta ilmanvaihto tehostuu, kun kaikki ovet avataan joka pysäkillä. Ratikat saavat myös antibakteerisen pinnoituksen, joka tappaa virukset pinnoilta muutamassa minuutissa. Lisäksi vaunut siivotaan joka päivä tehostetusti, Sirviö listaa.

Kun avoin koeliikenne aloitetaan, jokaisen tulee muistaa oma vastuunsa viruksen leviämisen ehkäisemissä. Kyytiin ei pidä tulla jos on pieniäkin oireita. Lisäksi suosituksia maskeista, hyvästä käsihygieniasta, turvaväleistä ja oikeasta tavasta yskiä ja aivastaa tulee noudattaa. Tampereen Ratikan liikennöintiallianssi toivoo kaikkien ottavan ohjeet vakavasti, jotta Ratikan palvelukokemuksen viimeistely saadaan suoritettua turvallisesti ja aikataulussa.

– On tärkeää, että saamme etukäteen riittävästi kokemusta matkustajien kanssa liikkumisesta. Erityisen merkityksellistä meille on se, että saamme kyytiin sellaisia matkustajia, jotka käyttävät Ratikkaa normaalisti liikkumiseensa. Ymmärrämme halun testata Ratikalla matkustamista heti, kun se on mahdollista, mutta jo koronan vuoksi tarpeetonta matkustamista on syytä välttää. Nyt ei ole kunnia-asia olla ensimmäisenä – kaikki ehtivät kyllä kyytiin, Periviita muistuttaa.

Lisätietoja:

Mika Periviita
Joukkoliikennejohtaja
Tampereen seudun joukkoliikenne Nysse
puh. 050 326 7007
mika.periviita (at) tampere.fi

Pekka Sirviö
Toimitusjohtaja
Tampereen Raitiotie Oy
puh. 040 334 5798
pekka.sirvio (at) tampereenraitiotie.fi

 

Tampereen Ratikan liikennöintiallianssi vastaa Tampereen Ratikan liikennöinnistä kokonaisuutena. Liikennöintiallianssin muodostavat Nysse – Tampereen seudun joukkoliikenne, Tampereen Raitiotie Oy ja VR.

Nysse vastaa Tampereen seudun joukkoliikennepalvelun järjestämisestä. Ratikka tulee osaksi Nyssen joukkoliikenneperhettä, ja käyttöön tulevat Nyssen lipputuotteet ja hinnat. Ratikkaliikenteen alkaessa reitit ja aikataulut löytyvät osoitteesta nysse.fi.

Tampereen Raitiotie Oy on Tampereen kaupungin omistama yhtiö, joka toimii Tampereen Ratikan liikennöintiallianssissa palveluintegraattorina yhdistäen joukkoliikennepalvelut, liikennöitsijän ja asiakkaat. Yhtiö vastaa tilaajana Tampereen raitiotieinfrastruktuurin rakentamisesta, kalustohankinnasta, rahoituksen järjestämisestä, Ratikan brändistä sekä raitiotiejärjestelmän toimivuudesta, kun liikennöinti alkaa vuonna 2021.

VR vastaa Tampereen raitiotien sujuvasta operoinnista, sisältäen sekä ratikan liikennöinnin että liikenteenohjauksen. Liikenteenohjaajat ja raitiovaununkuljettajat ovat VR:llä töissä ja VR vastaa heidän rekrytoinnistaan sekä koulutuksesta, joka toteutetaan yhteistyössä Tampereen Seudun ammattiopisto Tredun kanssa.

Lue myös:

Tampereen Ratikan koeajot laajenevat Taysin alueelle ja Etelä-Hervannan päätepysäkille

Tampereen Ratikan koeajot jatkuvat läpi talven – Raitiotiellä liikkuva kalusto on jatkossa pysyvä osa Tampereen liikennejärjestelmää