Ratikan taiteen avoin portfoliohaku: Haussa taiteilija suunnittelemaan valotaidetta Näsisaaren silloille

Ratikan taide -ohjelma on avannut avoimen portfoliohaun, jolla etsitään taitelijaa suunnittelemaan valotaidetta Näsisaaren silloille. Haku on avoinna 31.5.-20.6.2022 Ratikan taiteen verkkosivuilla.

Ratikka Näsisaaressa Paasikivenkadulta katsottuna, täytön ensimmäinen vaihe
Havainnekuva Ratikasta Näsisaaressa Paasikiventieltä katsottuna. Kuva: Tampereen kaupunki ja Sitowise

Tampereen Ratikan reitti kulkee Santalahden Pölkkylänniemestä tulevalle Näsisaarelle ja jälleen mantereelle Hiedanrannan alueelle. Saaren molemmissa päissä sillat yhdistävät saaren mantereeseen. Siltojen yhteyteen on tavoitteena toteuttaa valotaideteos, jonka toivotaan hyödyntävän veden/jään/lumen heijastusta. Teos voidaan sijoittaa molemmille tai vain toiselle sillalle.

– Toteutettavalla teoksella voi olla myös fyysinen olemus, mutta toivomme valon olevan merkittävässä roolissa teoksessa. Taiteen tulee olla toteutettavissa niin, ettei se aiheuta merkittäviä muutoksia itse sillan rakenteelle, Ratikan taide -ohjelman koordinaattori Laura Lehtinen Frei Zimmer Oy:stä kertoo.

Näsisaaren itäpäässä olevaa Pölkkylänsiltaa käyttää Ratikan lisäksi kevyt liikenne. Länsipäässä sijaitseva kahden sillan muodostama kokonaisuus, Hiedansilta, tulee olemaan Ratikan ja kevyenliikenteen lisäksi myös autojen käytössä. Molemmat sillat näkyvät Paasikiventielle ja sen rinnalla kulkevalle Näsijärven rantareitille. Kävelijä ja pyöräilijät pääsevät kulkemaan sillan alitse itäpäässä molemmissa päissä, lännessä Näsinsaaren rantaa pitkin. Pölkkylänsilta näkyy pitkälle Näsinselälle.

– Valitsemme kohteeseen yhden taiteilijan tai taiteilijaryhmän. Valitulta taiteilijalta tullaan tilaamaan luonnos valoteoksesta, Lehtinen jatkaa.

Luonnostyöstä maksetaan valitulle taiteilijalle luonnospalkkio 3000 € + alv. Kokonaisuudessa kohteen taiteeseen on varattu maksimissaan 80 000 € + alv sisältäen luonnospalkkion. Tähän summaan tulee sisältyä kaikki taiteen toteutuskustannukset.

Portfoliohaku alkaa 31.5.2022 ja päättyy 20.6.2022 klo 12.00. Tämän jälkeen saapuneita portfolioita ei huomioida. Päätös valitusta taiteilijasta on tavoitteena tehdä portfoliohakuun ilmoittautuneiden joukosta kesäkuussa 2022. Päätöksen taiteilijavalinnasta tekee raitiotien taiteen ohjausryhmä ohjausryhmän työvaliokunnan esityksestä.

Luonnos teoksesta laaditaan yhtaikaisesti sillan muun suunnittelun kanssa. Sen tulee olla valmis arviolta joulukuussa 2022. Taide toteutetaan sillan rakentamisen sanelemassa aikataulussa.

Tutustu tarkemmin portfoliohaun hakuehtoihin ja lähetä hakemuksesi osoitteessa https://www.tampereenratikka.fi/ratikantaide/avoin-portfoliohaku-nasisaaren-sillat/

Lisätiedot:

Laura Lehtinen
Koordinaattori
Frei Zimmer Oy
p. 050 379 3555
laura.lehtinen@freizimmer.fi


Antti Haukka
Kehitysinsinööri
Tampereen Raitiotie Oy
p. 040 180 7096
antti.haukka@tampereenraitiotie.fi

Tiedotteen teksti: Sari Mäkelä, Tampereen Raitiotie Oy

Ratikan taide -ohjelmasta

Tampereen Ratikka on tuonut taiteen osaksi matkustuskokemusta. Tampereella pääsee nauttimaan Ratikan taiteesta sen erilaisissa muodoissa niin vaunuissa kuin raitiotien ympäristössäkin. Ratikan taiteen kokoelmaan kuuluu veistoksia, valotaidetta, muraaleja, videotaidetta, sarjakuvataidetta, äänitaidetta, betonitaidetta, sanataidetta sekä maisemateoksia. Taidetta nähdään myös jokaisessa vaunussa penkkien kuosissa ja ikkunoiden sanataiteessa. Kaupungissa liikennöi myös taideratikka, jonka yllään nähdään vaihtuvia taideteoksia.

Tällä hetkellä Ratikan taide -ohjelmaan on osallistunut 81 taiteilijaa ja valmiita taideprojekteja on 46. Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen Raitiotie Oy. Toteutusta koordinoi Frei Zimmer Oy.

Lue myös: