Sähkökaappien taide piristää Tampereen katukuvaa – Ratikan reitin varrelle uniikkeja taideteoksia ja alueelta toiselle muuntuva kuosi

Sähkökaappien taide piristää Tampereen katukuvaa – Ratikan reitin varrelle uniikkeja taideteoksia ja alueelta toiselle muuntuva kuosi

Sähkökaappien taideteokset valmistuvat Tampereen Ratikan reitin varrelle touko- ja kesäkuun aikana. Inspiraationa ovat kaupunkilaisilta kerätyt tarinat, alueiden historia ja taiteilijoiden omat muistot.

Ratikan taidetta sähkökaapin kyljessä
Kuvassa Tampereen Kalevassa sijaitseva sähkökaappi, jonka kuosimainen toteutus on tamperelaisen kuvataiteilija Hanna Oinosen suunnittelema.

 Tampereen kaduille on Ratikan mukana tullut yli sata uutta sähkökaappia, jotka ovat näkyvä osa kaupunkikuvaa. Kevään mittaan 11 taiteilijaa on osana Ratikan taideohjelmaa suunnitellut sähkökaappien elävöittämiseksi teoksia, jotka näkyvät ympäri kaupunkia ratikkareitin varrella. Teokset ilahduttavat pian kaupunkilaisia, kun sähkökaappien taideteippaukset valmistuvat touko- ja kesäkuun aikana.

Sähkökaappien kuosi muuntuu ratikkareitin varrella

Valtaosassa sähkökaappeja nähtävän kuosimaisen teoksen toteuttajana on tamperelainen kuvataiteilija Hanna Oinonen. Erityistä kuosin toteutukselle on, että se muuntuu ratikkareitin varrella.

– Suunnittelemissani kuoseissa kiemurtelevan langan näköisen jäljen inspiraationa on Tampereen tekstiiliteollisuushistoria. Kullakin alueella on omat kuosinsa ja värinsä, joten matkustaja voi havainnoida kuosin muuttumista matkalla Pyynikintorilta Hervantaan, Oinonen kertoo.

Kaupunkilaisten tarinat uniikkien teosten inspiraationa

Kuosimaisen toteutuksen lisäksi 10 taiteilijaa toteuttaa sähkökaappeihin uniikkeja taideteoksia, joita tulee Ratikan reitin varrelle yhteensä 27 kappaletta. Kaappien suunnittelun taustoittamiseksi kaupunkilaisilta saatiin kymmeniä tarinoita ratikan reitin varrelta. Taiteilijoilla on ollut vapaus käyttää tarinoita teostensa inspiraationa tai ammentaa alueiden historiasta ja omista muistoistaan.

– Uniikit kaapit ovat tekijöidensä näköisiä ja heijastelevat ympäröiviä alueita. Ne vievät katsojan ikään kuin muistojen matkalle kuvamaailmoineen, kuvailee sähkökaappien taiteilijahakua ja taidetoteutuksia koordinoinut Laura Lehtinen Frei Zimmer Oy:sta.

Sähkökaappien uniikkien teosten taiteilijat ja sijainnit ovat:

Jukka Hakanen, Rautatieasema
Mollu Heino, Heinätori
Aleksandra Ianchenko, Itsenäisyydenkatu
Laura Konttinen, Hämeenpuisto ja Pyynikin uimahalli
Hannamari Matikainen, Teiskontie (Kalevankirkko) ja Lukkoasema
Tuula Närhinen, TAYSin ympäristö
Paula Ollikainen, Koskenranta
Maikki Rantala, Linja-autoasema
Sanni Seppä, Sammonkatu ja Tursonkatu
Jenni Tuominen, Hervannan risteys ja Duon edusta

Kuosimaiset ja uniikit teokset teipataan sähkökaappeihin touko- ja kesäkuun aikana. 

Hanna Oinosen taidetta sähkökaapin kyljessä.

Lisätiedot:

Koordinaattori Laura Lehtinen
Frei Zimmer Oy
puh. 050 379 3555
laura.lehtinen@freizimmer.fi

Projektipäällikkö Antti Haukka
Tampereen kaupunki, Raitiotien kehitysohjelma
puh. 040 180 7096
antti.haukka@tampere.fi

Ratikan taide lyhyesti

Tampereen Ratikka valjastaa taiteen osaksi matkustuskokemusta. Ratikan taiteen päämääränä on luoda laadukas ja ympäristön viihtyisyyttä parantava kokonaisuus sekä raitiotien rakentamisen että Ratikan toiminnan aikana. Tällä hetkellä 76 taiteilijaa on osallistunut 21 taideprojektiin. Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelma. Toteutusta koordinoi Frei Zimmer Oy. Lisätietoja: www.tampereenratikka.fi/ratikantaide/

Lue myös:

Tarinastasi taidetta? – Ratikan taideohjelma ikuistaa tamperelaisten muistot sähkökaappeihin

Tampereen Ratikan sähkökaappien yliteippauksien taiteilijat on valittu

Tampereen Ratikan taidekartta kutsuu tutustumaan Ratikkataiteeseen