Maailman nopein kansa

Tampereen rautatieaseman asematunnelin muraali Maailman nopein kansa on taiteilija EH-47:n tekemä. Universaalia kuvakieltä puhuva teos haastaa aikakäsityksen henkilökohtaisessa elämässä.

Teoksen sijainti: Asematunnelin eteläinen tunneli, rautatieaseman puoleinen seinä
Teoksen toteutus: muraali
Taiteilija: EH-47
Teos on valmistunut 7/2020

Maailman nopein kansa on 90 metriä pitkä teos, jonka katsoja voi kokea eri nopeuksilla: kävellen, pyöräillen, raitiovaunulla tai paikallaan katsoen. Ajan käsityksen muuttumisesta inspiroitunut EH-47 luo teoksessaan viittauksia aikaan ja intuitioon ja tuo katsojan nähtäville alitajunnasta kumpuavia hahmoja ja objekteja.

Asematunnelin päästä päähän ulottuvaa muraalia sitoo yhteen muotojen jatkuvuus ja yhtenäinen värimaailma. Kilpailukulttuuria henkivä symboliikka kuvaa nopeutta ja keskelle kuvattu kehä herättää konnotaatioita yhteisöstä tai kansasta. Värikkyys kuvaa puolestaan ihmisten monimuotoisuutta.

EH-47 pohti teosta suunnitellessaan erilaisia aikakäsityksiä ja kansanperinteitä:

“Inspiraatio teokseen syntyi studioilla vietetyistä illoista, kun aika menettää merkityksensä tai muuttaa muotoaan. Joskus minuutit tuntuvat tunneilta tai tunnit minuuteilta. Joskus taas vuosi tuntuu olevan ohi kuukaudessa, jos ihminen muuttaa jotain arjessaan tai siinä mihin keskittyy.”

Pirkanmaalta kotoisin olevan taiteilijan arjessa luovuuden lähteitä on monia: “Luonto, eletty elämä, perhe, eri kulttuurit, Pispala, kesäyöt, talven pimeys, Piilaakso ja ihmiset, joiden kanssa teen taidetta”, EH-47 luettelee.

Teoksessa voi taiteilijan mukaan nähdä viitteitä anglosaksisen aikakäsityksen haastamisesta henkilökohtaisessa elämässä. “Suomen pimeissä talvissa ja yöttömissä kesissä tarkoituksenmukaisempi rytmi voisi olla luonnonvalon määrittämä progressiivisempi rytmi. Globaalia taloutta pyörittäviä kelloja voi seurata työmaailmassa, mutta omassa elämässä se saattaa heikentää hyvinvointia. Aika on ja sen tulisikin olla suhteellista”, EH-47 sanoo.