Ratikan penkkien kuosi

Ratikan penkkien raikkaan punainen kuosi on muotoilija Laura Gröndahlin suunnittelema.

Teoksen sijainti: Ratikan vaunut
Teoksen toteutus: Ratikan penkeissä
Taiteilijat: Laura Gröndahl

Kuva: Tampereen Raitiotie Oy / Samu Rytkönen

Ratikan penkeissä käytetyn uniikin kuosin on suunnitellut muotoilija (AMK) Laura Gröndahl. Punaisessa kuosissa vaihtelevat modernilla tyylillä tehdyt Pirkanmaan maakuntalintu västäräkki, maakuntakukka tuomi sekä Ratikka. Gröndahlin tausta on vaateteollisuudessa ja hänen suunnittelemissaan kuoseissa toistuvat usein luontoaiheet.“Suunnittelussa lähtökohtana oli käyttäjälähtöisyys eli se, että kuosi sopii Ratikan käyttöön mahdollisimman hyvin ja ilmentää Tamperetta ja Pirkanmaata. Paikallisuudesta kumpuavat myös kuosin luontoelementit”, Grönhdal kertoo.

”Luovuuteni lähteenä on elämä. On inspiroivaa tehdä teos, joka on osa monen ihmisen arkea. Halusin tuoda luonnon esiin, jotta matkustajat saisivat rauhoittavia elementtejä kaupunkiympäristöön.”

Kuosi on yllätyksellinen, sillä siitä voi löytää elementtejä, jotka eivät ensinäkemältä aukene. Suunnittelussa on huomioitu myös funktionaalisuus: kuosin kaksisävyinen väritys kestää käytön jälkiä, ja jos penkin kankaan osia täytyy vaihtaa, kuosin asettelu onnistuu helposti.

“Oli hieno tilaisuus päästä suunnittelemaan Ratikalle oma kuosi. Halusin, että kuosi on ennen kaikkea raikas ja siten monista julkisista kulkuvälineistä poikkeava”, sanoo Gröndahl.