Tuulensilmät

Tuulensilmät on tamperelaisen taiteilija Jaakko Himasen (s. 1975) suunnittelema taideteos. Teos rakentuu värikkäistä seinämistä, joiden pintaan on asennettu erimuotoisia autoista kierrätettyjä ikkunalaseja ja led-valonauhoja.

Teoksen sijainti: Pyynikintori
Teoksen toteutus: Maalattu teräs, korkeapainelaminaatti, kierrätetyt auton ikkunalasit, led-valot
Taiteilija: Jaakko Himanen
Teos on valmistunut 5/2021

Ratikan taidepysäkki Pyynikintorilla
Jaakko Himasen värikäs Tuulensilmät -teos on Pyynikintorin katseenvangitsija. Kuva: Tampereen kaupunki

Tuulensilmät-veistotaideteos kattaa koko Pyynikintorin pysäkin. Tampereen taidemuseon kokoelmiin liitettävän teoksen teemana on matkustaminen, ajan kulku ja kierrätys. Jaakko Himanen asuu ja työskentelee Tampereella. Hän on toteuttanut lukuisia näyttelyitä ja ympäristötaideteoksia niin Suomessa kuin ulkomailla.

Teoksen värimaailma on ainutlaatuinen ja se puhuttelee katsojaa ekologisella näkökulmallaan. Teoksessa käytetyt autojen tuulilasit ovat tehneet matkaa monta tuhatta kilometriä ennen kuin ovat päässeet kunniapaikalle.

Autoista kierrätetyt kuperat tuulilasit ovat linssien kaltaisia heijastelevia objekteja. Valo on tärkeä osa teosta ja teoksen heijastukset muuttuvat vuorokaudenaikojen ja valaistuksen mukaan.

Yksityiskohta Ratikan taidepysäkistä

Auringonpaisteella värikkäät lasit ja led-valot muodostavat värikkäitä heijastuksia, jotka ulottuvat ratikan sisällekin. Pimeällä teoksen valaisevat aukkojen sisäreunojen led-valonauhat.

Korkeapainelaminaattilevystä valmistettujen seinämien väritys on lime ja fuksia. Värit on sijoitettu siten, että väri sopii taustaansa riippuen siitä, miltä puolelta teosta katsotaan.

Jaakko Himasen teos rakentuu värikkäistä seinämistä, joiden pintaan on asennettu erimuotoisia autoista kierrätettyjä ikkunalaseja ja led-valonauhoja.

Kuva: Tampereen kaupunki

Autojen tuulilaseista peräisin olevalla kierrätyslasilla on taiteilijan mukaan syvempi symbolinen merkitys teoksessa:”Kierrätyslaseihin sisältyy ajatus kehityksen kulusta ja henkilöautojen jäämisestä tarpeettomaksi uuden joukkoliikenneratkaisun saapuessa. Voidaan ajatella, että lasit ovat peräisin niistä autoista, jotka ovat vapautuneet käytöstä ratikan myötä.”Taidepysäkki on osa kehittyvää Pyynikintorin aluetta. Suunnitteluvaiheessa Himanen tutustui Pyynikintorin ympäristön suunnitelmiin ja huomioi ne siten, että teos istuu myös tulevaan uuteen ympäristöönsä.

Pyynikintorin ratikkapysäkki on Tampereen taidemuseon pysäkki ja merkittävä solmukohta Tampereen liikenteelle. Tulevaisuudessa Pyynikintoria reunustaa myös Tampereen taidemuseon uudisrakennus Siilo.

Tamperelainen Majaoja-säätiö on tukenut Pyynikintorin taidepysäkin toteutusta. Majaoja-säätiö tukee suomalaista kulttuurielämää sen kaikissa ilmenemismuodoissa.

Pyynikintorin taidepysäkki – Jaakko Himasen teos Tuulensilmät iltavalaistuksessa. Kuva: Pasi Tiitola

Kuuntele ääniselostus