Uintikeskus

Kirjailija Anni Kytömäen (s. 1980) luontoaiheinen sanataideteos tuo esiin Pirkanmaan uhanalaisia ja ainutlaatuisia vesistöjen ja harjujen lajeja. Teos laittaa katsojan pohtimaan omaa suhdetta luonnon monimuotoisuuteen ja herättelee ajattelemaan, mitä katsoja itse voi tehdä häviämisen vaarassa olevien lajien hyväksi.

Teoksen sijainti: Uintikeskuksen pysäkki
Teoksen toteutus: Sanataide
Taiteilija: Anni Kytömäki
Työryhmä: Mari Tuominen (kuvittaja), Ari Kuusisto (graafikko)
Teos valmistunut 12/2021

Pysäkin roiskesuojissa sijaitseva teoksen ovat toteuttaneet vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Anni Kytömäki, kuvittaja Mari Tuominen ja graafikko Ari Kuusisto.

Teoksessa Pirkanmaan uhanalaiset ja ainutlaatuiset vesistöjen ja harjujen lajit tervehtivät ratikkamatkustajia omalla persoonallisella kerronnallaan. Teos esittelee kaikkiaan 16 lajia mukaansatempaavilla teksteillä ja kauniilla kuvilla.

Anni Kytömäen mukaan teoksen tavoitteena on kertoa maakunnan luonnon monimuotoisuudesta ja hienovaraisesti herätellä miettimään omaa suhdetta ympäristöön:

”Tavoitteeni on luoda sanataiteen kautta toivoa ja empatiaa ja saada ihmiset pohtimaan suhdettaan eri eliölajeihin”, hän kertoo.

Kuuntele otteita teoksesta – lukijana Anni Kytömäki
Uintikeskuksen pysäkin sanataideteoksessa seikkailevat Pirkanmaan eläimistö ja luonto. Tunnistatko ne teoksesta poimituista kuvauksista?

Sijainti kartalla