Ratikan sanataide

Ratikan ikkunoissa matkustajia ilahduttaa sanataide, joka on Kirsi Kunnaksen, Jari Mäkipään, Salla Simukan, Lukas Jokilehdon, Pekka Kytömäen ja Milja Niemen käsialaa.

Teoksen sijainti: Ratikan vaunut
Teoksen toteutus: Ratikan ikkunoissa
Taiteilijat: Kirsi Kunnas, Salla Simukka, Jari Mäkipää, Pekka Kytömäki, Lukas Jokilehto ja Milja Niemi

Ratikan ikkunoita kiertää ainutlaatuinen sanataide, joka on kirjoitettu Emil Bertellin suunnittelemalla Hervanta-fontilla. Ratikan vaunujen sanataideteoksen on kuratoinut Sanataideyhdistys Yöstäjä ry.

”Sanataidekasvatusjärjestönä meille oli erityisen tärkeää, että nuoret tekijät pääsevät esiin aikuisten ammattilaisten rinnalla. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden kärki oli myös painavana valinnoissa ja halusimme nostaa esiin tamperelaisia kirjailijoita. Tasapuolinen jakauma sukupuolten sekä proosan ja runon suhteen olivat myös suuntaviivoja valintaa tehdessämme”, kertoo Yöstäjän tuottaja Pia Krutsin.

”Sanataideteoksessa yhdistyvät korkealuokkainen taiteellinen sisältö ja toiminnallisuus – tekstien löytämisen ja oivaltamisen ilo.”

Osa teoksista on tilaustöitä, osa puolestaan katkelmia olemassa olevista teoksista. Kaksi nuorta sanataiteilijaa löytyi Yöstäjän järjestämän kilpailun kautta, johon osallistuivat lasten ja nuorten taiteen perusopetuksessa olevat sanataiteen ja kirjallisuuden opiskelijat. Kilpailusta teokseen valittiin Lukas Jokilehdon haiku-runot ja Milja Niemen pienoisnovelli.

Vaunujen sanataideteos koostuu näistä kuudesta tekstistä:

  • Kirsi Kunnas: runot ’Kolmijalkaista’ ja ’Etanan miete’ teoksesta Tiitiäisen pippurimylly (WSOY 1991)
  • Salla Simukka: katkelma teoksesta Punainen kuin veri (Tammi 2013)
  • Jari Mäkipää: tilausteksti, katkelma kuvitteellisesta teoksesta Etsiväkerho Hurrikaani ja raiteiden taikuri
  • Pekka Kytömäki: tilausteksti, kaksi palindromirunoa
  • Lukas Jokilehto: kaksi haiku-runoa
  • Milja Niemi: pienoisnovelli ’Tie vapauteen’

Rajattu tila eli ratikan ikkunoiden mitat ja fontin koko määrittelivät sen, minkä mittaisia tekstejä teokseen voitiin valita. Tiivistä formaatista johtuen runot olivat luonteva valinta sanataideteokseen, ja osaa proosateksteistä muokattiin esitystilaan sopivaksi.

Sanataide mahdollistaa taiteesta nauttimisen ratikkamatkan aikana Tampereen maisemia katsellen. ”Toivomme, että sanataideteos ilahduttaa Ratikan matkustajia ja inspiroi arjessa”, Krutsin sanoo.

Kuuntele ääniselostus