Pysäkkikatosten lasipainatukset

Pysäkkikatosten lasipainatukset on suunnitellut helsinkiläinen Ville Andersson (s. 1986). Pysäkkikatoksissa kaksi muotokieltä tukevat toisiaan: pysäkkikatosten teollinen muotoilu sekä lasipainatusten orgaanisempi muotokieli ja kädenjälki.

Sijainti: Kaikki pysäkkikatokset lukuunottamatta TAYS ja Pyynikintori
Teoksen toteutus: Keraaminen painatus lasille
Taiteilija: Ville Andersson
Ensimmäiset pysäkkikatokset valmistuivat alkuvuonna 2021.

Pysäkkikatoksen katossa toistuu piirrosmainen, orgaaninen kuviointi, joka toimii kontrastina ja tuo lisäulottuvuuden pysäkkikatoksen teolliselle virtaviivaisuudelle. Takaseiniin Andersson on suunnitellut graafisen, läpikuultavan viivan, joka tuo keveyttä, ilmavuutta ja läpinäkyyttä pysäkkikatoksiin.

Lasipainatuksilla on myös funktionaalinen tarkoitus: Valkoisen sävyiset katon lasipainatukset suojaavat katoksen alla seisojaa auringolta ja ovat esteettisiä myös silloin, kun katolla on vaikkapa puiden lehtiä.

Lasipainatusten suunnittelua tehtiin yhteistyössä ja vuoropuhelussa pysäkkikatokset suunnitelleen Jussi Hurskaisen kanssa. Painatusten muotokieli on hyvin hienovaraista ja hillittyä, koska jotkut pysäkkikatokset koostuvat jopa 20–30 lasista. Kuvio on suunniteltu niin, että sitä voi toistaa ja kääntää peilikuvaksi. Anderssonin suunnittelemat pelkistetyt lasipainatukset kestävät aikaa ja sopivat erilaisiin ympäristöihin.

”Suunnittelussa huomioin, että lasipainatukset toimivat hyvin erilaisissa kaupunkiympäristöissä. Toivon myös, että erilaiset ihmiset ottavat pysäkkikatokset omakseen.”

Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2015 valitun Ville Anderssonin suunnittelussa yhdistyy funktionaalisuus ja esteettisyys ja hänellä on monipuolista kokemusta taiteen yhdistämisestä teolliseen muotoiluun. Hänen muita viimeaikaisia töitään ovat muun muassa postimerkkien suunnittelu Postille sekä Akateemisen kirjakaupan graafisen ilmeen suunnittelu.