Uintikeskus – Sanataide

Kirjailija Anni Kytömäen (s. 1980) luontoaiheinen sanataideteos tuo esiin Pirkanmaan uhanalaisia ja ainutlaatuisia vesistöjen ja harjujen lajeja. Teos laittaa katsojan pohtimaan omaa suhdetta luonnon monimuotoisuuteen ja herättelee ajattelemaan, mitä katsoja itse voi tehdä häviämisen vaarassa olevien lajien hyväksi.

Teoksen sijainti: Uintikeskuksen pysäkki
Teoksen toteutus: Sanataide
Taiteilija: Anni Kytömäki
Työryhmä: Mari Tuominen (kuvittaja), Ari Kuusisto (graafikko)
Teos valmistuu 6/2021

Kuva: JCDecaux Finland Oy / Idis Design Oy

Uintikeskuksen ratikkapysäkin roiskesuojissa sijaitseva sanataideteos on kolmihenkisen työryhmän yhteistyön tulos. Vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Anni Kytömäki vastaa teoksen teksteistä ja sisällöistä, kuvittaja Mari Tuominen ja graafikko Ari Kuusisto puolestaan teoksen visuaalisesta toteutuksesta.

 

Teoksessa Pirkanmaan uhanalaiset ja ainutlaatuiset vesistöjen ja harjujen lajit jokihelmisimpukasta sammakonkelloon tervehtivät ratikalla matkustavia ihmisiä kukin omalla persoonallisella kerronnallaan. Teos esittelee kaikkiaan 16 lajia mukaansatempaavilla teksteillä ja kauniilla kuvilla.

Kytömäen mukaan teoksen tavoitteena on peilata maakunnan luonnon monimuotoisuutta ja hienovaraisesti herätellä miettimään omaa suhdetta ympäristöön:

”Tavoitteeni on luoda sanataiteen kautta toivoa ja empatiaa ja saada ihmiset pohtimaan suhdettaan eri eliölajeihin. Sanataideteoksessani voi nähdä myös hienovaraisen ympäristökasvatuksellisen ulottuvuuden. ”

Teokseen on valittu sekä vesien että harjujen lajeja, koska pysäkki sijaitsee lähellä Uintikeskusta ja Kalevankankaan harjumaastoja. Teoksen vesiteema viestii liikkeestä ja kehityksestä. Veden virta on verrattavissa ihmisten liikkumiseen julkisissa kulkuneuvoissa, ajan kulkuun sekä maailman muuttumiseen.