Tuulensilmät

Tuulensilmät on tamperelaisen taiteilija Jaakko Himasen (s. 1975) suunnittelema taideteos. Teos rakentuu värikkäistä seinämistä, joiden pintaan on asennettu erimuotoisia autoista kierrätettyjä ikkunalaseja ja led-valonauhoja.

Teoksen sijainti: Pyynikintori
Teoksen toteutus: Maalattu teräs, korkeapainelaminaatti, kierrätetyt auton ikkunalasit, led-valot
Taiteilija: Jaakko Himanen
Teos valmistuu 3/2021

Kuvanveistäjä Jaakko Himanen on halunnut luoda Pyynikintorille uuden iloisen maamerkin villin ja värikkään sommittelun avulla.

Himanen asuu ja työskentelee Tampereella. Hän on toteuttanut lukuisia näyttelyitä ja ympäristötaideteoksia niin Suomessa kuin ulkomailla.

Tuulensilmät
-veistotaideteos kattaa koko Pyynikintorin pysäkin. Autoista kierrätetyt kuperat tuulilasit ovat linssin kaltaisia heijastelevia objekteja. Aukkojen sisäreunoissa on led-valonauhat, jotka valaisevat teoksen pimeällä. Korkeapainelaminaattilevystä valmistettujen seinämien väritys on lime ja fuksia.

Autojen tuulilaseista peräisin olevalla kierrätyslasilla on taiteilijan mukaan syvempi symbolinen merkitys teoksessa:

”Kierrätyslaseihin sisältyy ajatus kehityksen kulusta ja henkilöautojen jäämisestä tarpeettomaksi uuden joukkoliikenneratkaisun saapuessa. Voidaan ajatella, että lasit ovat peräisin niistä autoista, jotka ovat vapautuneet käytöstä ratikan myötä.”

Tamperelainen Majaoja-säätiö on tukenut Pyynikintorin taidepysäkin toteutusta. Majaoja-säätiö tukee suomalaista kulttuurielämää sen kaikissa ilmenemismuodoissa.